Stavanger Aftenblad

Østenstad og Rugland: – Vi føler ansvar

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

NEDRYKKET: Begge har vaert sentrale i Viking i lang tid. Både Egil Østenstad og Ole Rugland erkjenner ansvar, har det tungt og ser at ting kunne vaert gjort annerledes.

– Når du har ventet på at noe trist skal skje, og trodde du var mentalt forberedt på det, så ble følelsene likevel ganske sterke. Jeg tok det ille, følte tomhet og bare kikket rett fram, forklarer Ole Rugland om hvordan han opplevde det da nedrykket var et faktum etter 0-3 i Tromsø søndag kveld.

Ole Rugland eier rundt 12 prosent av aksjene i Viking AS. Han satt som styreleder i mange år og har hatt sentrale verv fra klubben flyttet inn på nytt stadion og fram til 2012. I dag har han en mer perifer rolle som styreleder i Viking stadion AS, og i så måte ingenting med selve driften av klubben å gjøre.

Burde satt av penger

Rugland var styreleder i både AS og FK da Viking giret kraftig opp på midten av 2000-tallet. Spesielt i perioden 2006-2009 gikk det unna med ansettelse­r og et høyt forbruk av penger til spillerkjø­p. De fleste pilene pekte oppover for norsk i perioden hvor tv-avtalen med TV 2 slo inn, Viking hadde fulle tribuner og tjente gode penger.

Nå er kassen tom, stadionet må selges og Viking skal spille i 1. divisjon for første gang på 30 år.

– Hvor gikk det galt for Viking, Ole Rugland?

–Det er ikke et enkeltståe­nde svar på det, mange ting har gått galt. Jeg har spurt meg selv om hva vi kunne gjort annerledes, vi kunne gjort ting på en annen måte da vi var med på den enorme hypen fra 2006. Vi, og ikke bare i Viking, trodde alle traer skulle vokse inn i himmelen. Lønningene gikk opp, overgangss­ummene gikk opp - alle kastet seg på. Men den gangen fulgte økonomien med, vi hadde pengene, svarer Rugland.

Må samles og bli enige

– Så kan du gjerne si at en voksen mann som meg burde sett at dette ikke kom til å vare evig. Vi som var ansvarlige burde kanskje puttet penger til sides med tanke på at det kunne komme stormfulle vintre og dårligere tider. Men på den tiden følte vi at kjøp av spillere var veien for å vinne. Bortsett fra i 2006, holdt vi oss sånn noenlunde oppe, men vi greide ikke bremse tidsnok, det føler jeg et ansvar for, legger Rugland til.

– Hva blir viktig for Viking framover? – Jeg sitter ikke i styret nå, men klubben må komme til 100 prosent enighet og enes om veien videre. Dessuten må det evalueres over hele fjølen, svarer Rugland.

Egil Østenstad var sportsdire­ktør i Viking fra vinteren 2005 til sommeren 2011, og på den måten sterkt involvert i perioden Rugland sikter til. I dag er han styremedle­m i Viking FK og trener for jentelaget i klubben. Han forsøker ikke å fraskrive seg ansvar for det som har skjedd.

Summen av mange feil

– Selvfølgel­ig føler jeg ansvar. Jeg var veldig tett på en periode. Men dette er ikke dagen for å si at dette er den og den sin feil. Mange står bak dette. Dette er sammensatt, men noe av årsaken til det vi ser nå er summen av feil beslutning­er tatt gjennom årene.

– Det har vaert mange skifter i styre og regime som har gjort at Viking har begynt på ny hver gang. Det er veldig dumt at de feilene jeg gjorde i mine første år blir gjentatt i senere år også, understrek­er Østenstad overfor Aftenblade­t.

– Nå er vi der, Viking som klubb og regionen vil sørge for at vi kommer tilbake. Men det skjer ikke av seg selv fordi vi heter Viking. Det gjelder å finne gløden, entusiasme­n og driven som skal til, den som var der da jeg kom til klubben første gang som spiller i 1990, legger han til.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tidligere styreleder Ole Rugland og eks-sportsdire­ktør Egil Østenstad lider med Viking og ser at ting kunne vaert gjort annerledes da alle pilene pekte oppover økonomisk.
FREDRIK REFVEM Tidligere styreleder Ole Rugland og eks-sportsdire­ktør Egil Østenstad lider med Viking og ser at ting kunne vaert gjort annerledes da alle pilene pekte oppover økonomisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway