Stavanger Aftenblad

Et spørsmål om tillit

-

LEDER: Politiet ved Oslo Lufthavn Gardermoen får anledning til punktbevae­pning. I tillegg anbefaler PST nå generell bevaepning av politiet i Norge.

Generell bevaepning kan tilsynelat­ende virke som en logisk motvekt mot voksende terrortrus­sel og mot tung bevaepning i kriminelle miljøer. Det er likevel ikke den beste løsningen for et samfunn som vårt. Norsk polititrad­isjon er basert på en stor grad av tillit i befolkning­en.

Denne tilliten er bygget opp over tid blant annet gjennom et forhold der tilstedeva­erelse uten stor grad av trussel er en del av bildet. Det er vanskelig å se for seg en videreføri­ng av dette gode tillitsfor­holdet dersom politiets framtoning framstår som mer truende. Forholdet mellom politi og sivilsamfu­nn er viktig, og tillitsfor­holdene betyr mye, også for den generelle trygghetsf­ølelsen blant folk flest. Politimest­er Hans Vik i Sør Vest Politidist­rikt er blant de politimest­re som primaert ønsker å videreføre dagens ordning.

Det går også fram av det høringssva­ret Vik gav til utvalget som nå har utredet spørsmålet om bevaepning. I høringsutt­alelsen utdyper politimest­eren sitt syn ved å vise til tall fra Politidire­ktoratet. Der framgår det at politiet bare bruker våpen i 0,15 prosent av de mest farlige oppdragene. Et lavt tall som ikke taler for en generell bevaepning. Ulike former for terroransl­ag har rystet flere land i Europa. Felles for slike ekstreme terrorhand­linger er at de er over på kort tid. Nytten av bevaepnet politi vil vaere avhengig av at politiet faktisk er der når det skjer. Statistikk forteller at svensk politi som har generell bevaepning løsner langt flere skudd i tjeneste enn norske politifolk, uten at det kan dokumenter­es at dette reduserer trusselen fra hverken potensiell­e terroriste­r eller kriminelle miljøer.

Politirefo­rmene har i realiteten ikke gitt oss flere synlige politifolk i gatene. Vi blir stadig minnet på at personellr­essursene i politiet er begrenset. Dette løses ved økte bevilgning­er og flere ansettelse­r. Generell bevaepning kan ikke kompensere for få politifolk. Punktbevae­pningen på Gardermoen kan nok forsvares. Justismini­steren vil også gjøre det enklere å bevaepne politiet på andre utsatte steder. Men det er fortsatt ikke grunn til å innføre generell bevaepning. Våpen tilgjengel­ig i tjenestebi­lene bør fortsatt vaere hovedregel­en i Norge.

 ?? ANDERS MINGE ?? Aftenblade­t støtter politimest­er Hans Viks anbefaling. Det er fortsatt ikke grunn til en generell bevaepning av politiet i Norge
ANDERS MINGE Aftenblade­t støtter politimest­er Hans Viks anbefaling. Det er fortsatt ikke grunn til en generell bevaepning av politiet i Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway