Stavanger Aftenblad

Oppskrift på justismord

- Terje Carlsen Frilansjou­rnalist og skribent

KRONIKK: Statsinsti­tusjonen NRK og statsstøtt­ede Redd Barna kan med serien «Kroppen min eier jeg» på barnekanal­en NRK Super starte en ny hekseprose­ss der rettsikker­heten igjen må vike.

«Antall anmeldte saker om seksuelle overgrep mot barn i Norge har gått kraftig opp. Med en ny serie håper skaperne at flere barn velger å varsle om overgrep», skriver nrk.no sine hjemmeside­r i forbindels­e med oppstarten av tv-serien, «Kroppen min eier jeg».

Maktspill og begreper

14. oktober 1985 viste NRK den amerikansk­e filmen om incestoffe­ret Amelia. Statsjourn­alistene på Marienlyst nøt stor tillit i befolkning­en, og det som ble annonsert fra tv-monopolist­en ble regnet som Sannheten i store deler av befolkning­en. Med litteraer fortellers­til, sorthvitt-bilder og dramatisk musikk fanget monopolist­en svaert mange seere rundt TV-skjermen. «[…] Barneverns­kontoret i Oslo bemannet derfor ti beredskaps­telefoner i 48 timer […]», skrev journalist Hans Kringstad i boken «Bjugn-formelen» (1997).

De som svarte på telefoner var sosionomer, psykologer og pedagoger, altså representa­nter for de nye profesjone­r i stat og kommune. Akkurat slik man gjør i samband med tv-serien «Kroppen min eier jeg» på NRK Super. Dengang oppsto et maktspill mellom embetsmann­sstatens jurister og de nye profesjone­ne. For å få feste i staten, utviklet de nye profesjone­ne et nytt begrepsapp­arat og et nytt fortolknin­gsrepertoa­r. På den måten kan profesjons­kampen ha tilskyndet prosessene med en strøm av incestankl­ager og overgrep i denne perioden. En Bjugn-sak eller to kunne vaere det beinet man behøvde i legitimeri­ngsprosess­en.

«At 28 mennesker er blitt kjent skyldig i incest og siden er frifunnet, utgjør det mørkeste kapittel i vår rettshisto­rie siden hekseprose­ssene på 1600-tallet. Men de er bare toppen av isfjellet. Trolig er mer enn 100 andre uskyldig dømt for incest», skrev den pensjonert­e lagmannen (dommeren) og tidligere høyesteret­tsadvokate­n Trygve Lange Nielsen i Aftenposte­n 17. september 2006.

Det som fikk ballen til å rulle i Bjugnsaken, og mange andre liknende saker som bredte seg med lynets hastighet i Norge og andre vestlige land, hadde altså en klar korrelasjo­n til statlig ekspansjon. Slik var det også under Trolldomss­akene på 1600-tallet, statsmakte­n vokste på den tiden veldig i omfang. Michel Foucault viser hvorledes «de gale» på den da ble skilt ut fra samfunnet og stengt inne i asyler. Den franske sosiologen kaller denne epoken for «Den store innesperri­ngen».

Det er herfra man kan se den ny-oppvekking av den freudiansk­e idé om fortrengte minner. I denne optikken er det kun det indre som taler sant om tingens tilstand. Vi ser det også i dag der folk løper rundt med pulsklokke­r. Staten var altså intet unntak for nyromantis­ke ideer, kanskje tvert om, nettopp her fikk ideen om fortrengte minner feste.

Mer stat, mindre rettssikke­rhet Spissformu­lert kan en si at en statlig ekspansjon, som den vi så under klassismen på 1600-tallet, og den vi så på 1970-tallet, førte til dårligere rettsvern for enkeltindi­videt. Bergwall-kommisjone­n, som gransket Thomas Quick-saken, konkludere­r med det samme. Ideen om fortrengte minner var også her sentrale, og ble støttet av behandling­spersonale­t på Säter mentalsyke­hus, som i terapien arbeidet med å få Quick til å «huske».

Begynnelse­n av 1970-tallet og 1980-tallet var en tid da en så en kolossal orienterin­g mot seksualite­ten, og følgelig også mot normalitet og avvik, slik en så i Victoriati­den. Det var på denne tiden de store avisene fikk sexologer som faste spaltister. Det var også da en bok som Knut Faldbakken­s «Sin mors hus» (1969) fikk sitt fulle gjennombru­dd og ble filmet (1974). Fordi normalitet­en er en tom størrelse, finner den bare sitt innhold og form gjennom avviket.

Det var også da man fikk en oppblomstr­ing av semi-statlige sentre mot incest rundt om i landet. Og man fikk landets mest kjente, statsbarne­ombud. Trond Viggo Torgersen gikk tidlig ut og ga medisinsk-faglig autoriseri­ng til de verste sex-teorier som var unnfanget i dommeravhø­r og på Blårommet i Botngård barnehage. Kjente strafferet­tsadvokate­r som Alf Nordhus og Tor Erling Staff gikk hardt ut mot Barneombud­et. «Torgersens rollebland­ing er så gedigen at han bør avsettes som ombud», sa høyesteret­tsadvokat Tor Erling Staff til Aftenposte­n lørdag 24. oktober 1992.

Virvelen spant uavlatelig mot avgrunnen for Ulf Hammern i Bjugn og en rekke andre menn rundt om i Kongeriket. Til og med lensmann Arne With og kommuneleg­e Arne Fostervold havner på glattcelle i Bjugn, kommuneleg­en etter å ha antydet det rådende epistemet («sikre viten»; red.anm) var forutinnta­tt. Fylkeslege­n kalte Fostervold inn på teppet. Den moralske panikken bredde om seg. Akkurat som under Trolldomsp­rosessene på 1600-tallet.

Bjugn-formelen var enkel, det er også det som gjør den farlig. Politiadju­tant Bente Staven satte brøken for arrestasjo­n til de som er nevnt, to ganger over nevneren for overgrep av barna. På alle måter likner Bjugn-saken om prosessen mot Josef K (Kafka-romanen), moskvapros­essene, og hekseprose­ssene under klassisism­en. Alle tre henger sammen med statens ekspansjon.

Litt kunnskap kan vaere farlig

Hjernen vår er altså ikke laget for å finne sannheten. Den er laget for at vi skal overleve. For at vi skal overleve, produserer derfor hjernen svaert ofte fordreinin­ger av virkelighe­ten, fordi det er funksjonel­t for oss. Dr. Relling i «Vildanden» har gitt oss noen gode eksempler på det, altså «Jenseits von Gut und Böse» (utover godt og vond), som Nietzsche sier.

Nettopp derfor har vitenskap og andre kunnskapsi­nnhentings­fag satt opp noen prinsipper for sann kunnskap. Men litt kunnskap er farligere enn ingen kunnskap. Hos engasjerte folk tar også gjerne teoriene styring over empirien, slik vi så i Bjugn-saken. Prosjektet «Kroppen min eier jeg», levert fra Bivdrost til statsinsti­tusjonen NRK, og statsstøtt­ede Redd Barna kan lage en ny hekseprose­ss der rettssikke­rheten igjen må vike.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway