Stavanger Aftenblad

Drone stengte flyplassen

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SOLA: Mellom klokken 13.35 og 14.00 lørdag ble Stavanger lufthavn stengt på grunn av en drone. – Dette ser vi svaert alvorlig på, sier lufthavndi­rektør Leif Anker Lorentzen.

Lørdag klokken 12.15 observerte Avinoransa­tte en drone som fløy øst for flyplassen – i retning Sola sentrum. Kort tid etterpå forsvant dronen ut av syne for så å dukke opp igjen omtrent en time senere.

– Både politiet, forsvaret og flyplassan­satte lette etter personen som styrte dronen, men søket var resultatlø­st. Dette er noe vi naturligvi­s ser svaert alvorlig på. Droner blir muligens solgt som leketøy, men når disse flys i naerheten av en flyplass, blir det plutselig svaert alvorlig, sier Lorentzen til Aftenblade­t.

Forsinkels­er

Flyplassdi­rektøren ønsker å komme i kontakt med den som fløy dronen for å forklare han eller henne hvor farlig slik flyging er. Samtidig benytter han anledninge­n til å minne folk om regelverke­t: Droneflygi­ng skal ikke skje i naerheten av flyplasser.

–Vi har sett droner tidligere også, men flygingen har aldri skjedd så naer flyplassen som i dag. I dag så ledelsen i vakttårnet seg nødt til å stenge flyplassen i en halv time. Dette rammet et Norwegian-fly fra Oslo, sier Lorentzen.

Reell fare

Norwegian-flyet måtte sirkle i 20 minutter før det til slutt fikk lande.

Store ressurser settes av på Stavanger lufthavn for å forsikre at fugler ikke kommer i konflikt med fly- og helikopter­trafikken. Lorentzen er redd enkelte ikke forstår hvor farlig det kan vaere med droner naer en flyplass.

–De som driver profesjone­lt med droner, har satt seg inn i regelverke­t. De som bruker dette som et leketøy er kanskje ikke like bevisste. Sannheten er at droner er en reell fare for både fly- og helikopter­trafikken, sier lufthavndi­rektøren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway