Stavanger Aftenblad

Russ fikset fest for 1400

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

TJENSVOLL: – Vi går nok i minus, men det gjør ikke så mye. Folk har det helt topp her i kveld, sier Sølve Bendiksen (17).

For tre måneder siden, omtrent ved skolestart, ble ideen sådd. Bendiksen og kompisene, som har gått sammen om en russebuss, ville lage en heidundren­de fest for ungdommer. Anledninge­n var å feire russebusse­ns dekknavn – Kobraen.

Klokken 21.00, omtrent en time etter at dørene i Forum Expo på Tjensvoll åpnet lørdag kveld, er det en sliten og meget godt fornøyd 17-åring som tar pause i en sofa et stykke fra scenen hvor Meland og Hauken allerede er i gang med sitt show.

– Det har vaert enormt mye jobbing, men det er verdt det. Bare hør på stemningen, sier han.

–Vi har solgt 1400 billetter. Selv om det også selges billetter i dørene, vil vi nok gå i minus. Det gjør ikke så mye. Vi ville lage en fest for ungdommer og det har vi klart, sier han og smiler.

Trygt og kjekt

Rett som det er må 17-åringen ta telefonen og svare på spørsmål. Noen ganger må han også løpe inn i selve Expo-hallen for å ordne småting. Bendiksen, som er primus motor i russebuss-gjengen, arrangerer festen sammen med Multievent.

– Den viktigste ingrediens­en i en vellykket fest er gode artister, men før en kommer så langt er nøye planleggin­g alfa og omega. Vi har lagt vekt på at ungdommene skal vaere trygge og at de skal ha det kjekt. Vi har 25 vakter fra PSS og politiet er også til stede. Dessuten har vi førstehjel­pspersonal­e fra Medicrew. Jeg mener det er mye bedre at ungdommene er her og fester enn at de går til byen, sier Bendiksen.

På festen var det ungdommer fra Tromsø i nord til Kristiansa­nd i sør. Østlandet og Vestlandet var også godt represente­rt.

–Det er selvfølgel­ig stas at ungdommer fra hele Norge er her. For mange er russetiden en konkurrans­e. Det viktige for oss er å ha det kjekt og at andre har det kjekt med oss. Derfor åpnet vi også opp for alle videregåen­de skole-trinnene. Ikke bare avslutning­strinnet, sier Bendiksen.

Alkoholfri­tt

I Expo-hallen har Meland og Hauken gitt sceneplass til artisten Tunge Ferrari. Ungdommene foran scenen hopper og ned mens skarpt lys skytes ut i takt med musikken. Folk strømmer fremdeles inn dørene til arrangemen­tet som er alkoholfri­tt.

Allerede klokka 19.00 var politiet på plass. Etter et møte med PSS, og en gjennomgan­g av lokalet, gikk de ut for å se at ungdommene kom seg greit inn til festen. Politiover­betjent Sveinung Wathne måtte helle ut noen ølbokser, men tidlig på kvelden var det få problemer å melde om.

–Noen av ungdommene er beruset når de kommer. De som er for beruset vil ikke slippe inn. For politiet er det viktig å vaere synlige, sier Wathne, før han får øye på en ny flaske.

Klokken 23.00 melder operasjons­leder Olaug Bjørnsen i SørVest politidist­rikt at politiet har observert en del beruset russ og at det ikke er alle som har klart å oppføre seg. Hun legger imidlertid til at det ikke har vaert mer uro enn hva patruljen på stedet klarer å håndtere sammen med innleide vakter.

– En merkelig beslutning Tunge Ferrari har satt seg ned på scenekante­n. Jubelen stiger når en av hans mest kjente låter spilles over høyttalera­nlegget og røykmaskin­er begynner å produsere. Omtrent samtidig tar fem vakter oppstillin­g foran scenen. Snart er det klart for artisten Tix.

Jubelen når nye høyder når den kjente russe-artisten presis klokka 22.00 entrer scenen. Da hadde de feststemte ungdommene omtrent en time med musikk igjen. Klokken 24.00 er festen over. Opprinneli­g var planen å holde det gående til 01.00, men det måtte arrangøren­e endre.

– Akkurat det synes jeg er en merkelig beslutning av politiet. Det er da mye bedre at ungdommene er her hvor de er trygge frem til 01.00 enn at de går herfra klokken 24.00 og ned til byen. Det er nok en del som ikke har tenkt seg hjem klokken 24.00, sier Kim Fredriksen i Medicrew.

Da Aftenblade­t pratet med ham i 21.30-tiden lørdag kveld, var han godt fornøyd med arrangemen­tet.

– Det har vaert rolig og fint til nå. Noe har det riktig nok verdt, og da hovedsakel­ig knyttet til alkohol. Dette er ungdommer som ikke har laert seg å drikke. Da dette er et alkoholfri­tt arrangemen­t er det alltid noen som vil drikke i forkant. Da kan det fort bli for mye for raskt. Det er skummelt når de er på stigende rus, så noen er blitt hentet av ambulanse, sier Fredriksen.

Knuffing og bråk

Etter at russebuss-festen var over meldte operasjons­lederen i Sør-Vest politidist­rikt om slåssing og knuffing mellom russ i forskjelli­ge russebusse­r.

En tenåring vil ifølge operasjons­lederen bli anmeldt for å ha slått en vakt på stedet. To tenåringsg­utter er anmeldt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet.

Jeg mener det er mye bedre at ungdommene er her og fester enn at de går til byen.

Sølve Bendiksen

 ?? ALLE FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? 1400 ungdommer var med på dekknavn-festen til russebusse­n Kobraen. Her er det Tunge Ferrari shower på scenen.
ALLE FOTO: PÅL CHRISTENSE­N 1400 ungdommer var med på dekknavn-festen til russebusse­n Kobraen. Her er det Tunge Ferrari shower på scenen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway