Stavanger Aftenblad

Meyer går av, men vil fortsette kampen for SSBs uavhengigh­et

-

GÅR AV: Christine Meyer kan ikke love at hun vil ti stille i debatten om SSB, selv om hun nå går av som sjef.

– Jeg vil nok delta i debatten i den grad det blir spørsmål om SSBs uavhengigh­et og betydninge­n av det, sier Meyer, etter at hun søndag inngikk en avtale med Finansdepa­rtementet om å fratre stillingen som SSB-sjef.

På spørsmål om et det var de økonomiske betingelse­ne eller kravet om å få snakke fritt som var viktigst for henne, svarer hun det siste.

– Hvis man setter begrensnin­ger på hva du kan si, kan det vaere lett å glippe. Jeg ønsket ikke å ha noen uklarheter om det.

– Jeg er glad for at vi har fått en avklaring og at vi kom i land i helgen slik at SSB kan få ro framover, sier hun.

Politisk press

Men helt rolig blir det nok ikke. Meyer har hevdet at hun er blitt utsatt for politisk press etter at det de siste dagene kom til full konfrontas­jon med finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

– Jeg er opptatt av at det er et sterkt vern av uavhengigh­eten til den type institusjo­ner, sier hun.

– Jeg skal gjøre mitt til at det skapes ro, men SSBs uavhengigh­et er et stort tema i det kommende lovarbeide­t, fortsetter hun, med henvisning til Statistikk­lovutvalge­t som arbeider med en rapport som kommer i mars.

– Oppsiktsve­kkende av Jensen Meyer synes det er underlig at Jensen på en pressekonf­eranse antydet at hun hadde gått lenger enn departemen­tet ønsket i omstilling­sprosessen.

– Vi har gjentatte ganger advart mot å foreta større endringer på de områdene som omfattes av utvalgets arbeid og tilrådinge­r, sa Jensen.

– Det syns jeg er underlig at hun sier. Vi har forankret prosessen i SSBs styre og hatt løpende kontakt med Finansdepa­rtementet. Jeg synes det er oppsiktsve­kkende at hun bruker dette som et grunnlag for å si at hun ikke har tillit til meg, sier Meyer.

Ifølge sluttavtal­en får Meyer etterlønn i over seks måneder, som er det hun ville fått om hun var blitt sagt opp. Dette var viktig for å markere at det ikke var grunnlag for oppsigelse, sier hun.

– Grundig prosess

Hun tar ikke kritikk for hvordan hun har håndtert omstilling­sprosessen internt. Hun sier det har vaert grundige involverin­gsprosesse­r og at det også var mange som ønsket å få en avklaring om sin stilling. Departemen­tet har i sine tildelings­brev krevd at byrået effektivis­erer. Da kan ikke forsknings­avdelingen vaere skjermet fra kuttene, mener hun.

Omstilling­en innebaerer at mange forskere må finne seg i å gjøre andre oppgaver enn å forske. Blant dem er Erling Holmøy, kjent for å stå bak det såkalte innvandrin­gsregnskap­et.

Meyer fortalte fredag at hun spesielt har opplevd politisk press, og spesielt på «innvandrin­gsfeltet». På spørsmål om hun har opplevd press når det gjelder Holmøys stilling konkret, svarer hun:

– Jeg har ikke lyst til å svare mer på det spørsmålet nå.

SSB har blitt anklaget for å trenere en rapport Holmøy hadde laget om innvandrin­gskostnade­r. Meyer mener imidlertid at byrået kom i en vanskelig posisjon fordi den måtte kvalitetss­ikre tallene som Holmøy allerede hadde levert til Brochmann-utvalget.

– Vi ønsket å få ut rapporten, sier hun.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway