Stavanger Aftenblad

Hovedredni­ngssentral­en mottok 1128 savnetmeld­inger i 2016

-

Den natten Øystein forsvant ble Hovedredni­ngssentral­en kontaktet av politiet.

– Den første henvendels­en i denne saken kom fra Rogaland politidist­rikt klokken 01.30, søndag 13.11.2016, sier avdelingsd­irektør Jarle Øversveen ved Hovedredni­ngssentral­en Sør-Norge.

– Vi trer inn i akutte situasjone­r når det er fare for liv og helse. Det er det når suicidale personer er savnet.

– Redningsak­sjoner som foregår på land delegeres imidlertid ofte til lokal redningsse­ntral (LRS), som i praksis er politiets operasjons­sentral, sier Øversveen.

Må ha spor

Denne natten kontaktet politiet Hovedredni­ngssentral­en Sør-Norge for å be om hjelp til sporing.

– Dette er forankret i nødretten, og politiet kan be oss om hjelp, sier Øversveen.

– Faren for liv og helse er stor når det blir oppgitt at en person er suicidal. Da skal det ikke spares på ressurser, men det må vaere spor å gå etter, sier han.

– Når siste spor er på bopel, og det er en til to dager siden forsvinnin­gen, kan vedkommend­e ha forflyttet seg med båt, bil eller fly, sier han.

Helikopter i søk over sjø

– Hvilke andre ressurser har dere tilgjengel­ige i en slik situasjon?

– Vi kan sende ut helikopter, hvis det vurderes som hensiktsme­ssig. Det vil vaere mest aktuelt om det er mulighet for å finne personen på sjøen eller i en båt. I tettbygde strøk vil det vaere mest naturlig å bruke frivillige, sivilforsv­aret eller politiets egne ressurser.

– Klokken 07.30 søndag morgen fikk vi beskjed om at politiet avsluttet søket. Det betyr at de følger etterforsk­ningsspore­t, og at søket er avsluttet, sier Jarle Øversveen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway