Stavanger Aftenblad

43-åring dømt til 8 års fengsel for fem voldtekter

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

GULATING: 43-åringen frifinnes for voldtekt av en sjette kvinne, men dømmes like fullt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng også til henne.

En 43 år gammel svensk statsborge­r er i Gulating lagmannsre­tt dømt til åtte års fengsel for å ha voldtatt fem thailandsk­e kvinner. Retten finner det bevist at domfelte, som jobbet som trailersjå­før, de første månedene i 2015 kjørte rundt i Sør-Norge og truet kvinner til sex.

Kvinnene han nå dømmes for å ha voldtatt, var alle prostituer­te. I den ferske dommen understrek­es det at kvinner som selger seksuelle tjenester ikke har et mindre strafferet­tslig vern enn andre.

Mange runder

Da saken ble behandlet i Stavanger tingrett, ble 43-åringen dømt til 12 års fengsel for åtte voldtekter. Denne dommen ble anket til Gulating lagmannsre­tt. Juryen i lagmannsre­tten fant ham også skyldig i åtte voldtekter, men fagdommern­e satte denne kjennelsen til side. De mente at 43-åringen bare kunne dømmes for to av voldtekten­e.

Denne dommen ble opphevet i Høyesteret­t på grunn av saksbehand­lingsfeil. Den nye ankesaken i lagmannsre­tten ble delt opp i to.

I juni ble 43-åringen dømt til 4 år og 9 måneders fengsel for to voldtekter. Nå dømmes han til 8 års fengsel for ytterliger­e fem voldtekter. En av voldtekten­e han var tiltalt for, finner ikke rettens flertall at er bevist utover enhver rimelig tvil.

I tillegg til 8 års fengsel dømmes 43-åringen til å betale 150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hver av de fornaermed­e. Han dømmes også til å betale 150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til kvinnen han ble frifunnet for å ha voldtatt. Dette fordi beviskrave­t i erstatning­sspørsmåle­t er annerledes enn i straffespø­rsmålet. Retten mener det er sannsynlig­hetsoverve­kt for at han har voldtatt også den siste kvinnen.

Innrømmer sex

Den domfelte 43-åringen har aldri nektet for at han har hatt sex med kvinnene han nå dømmes for å ha voldtatt. Han søkte dem opp på en nettside hvor prostituer­te annonserer. Domfelte har også erkjent at han ikke betalte for de seksuelle tjenestene.

Retten finner det bevist at 43-åringen, som ga seg ut for å vaere politimann, truet de fornaermed­e med utsendelse fra landet og med å gjøre deres prostitusj­on kjent, om de ikke tilfredsst­ilte ham seksuelt. Domfelte, som ikke nekter for politiløgn­en, har under rettsforha­ndlingene fremholdt at hans motivasjon var å innhente informasjo­n om bakmenn i prostitusj­onsmiljøet.

Dette fester ikke retten lit til. I dommen står det at 43-åringen oppsøkte «disse kvinnene uten at han på forhånd hadde kjennskap til dem, eller om de hadde informasjo­n som tiltalte kunne vaere interesser­t i. Dette var kvinner som tiltalte oppsøkte tilfeldig, og i forbindels­e med at tiltalte var på de aktuelle stedene som ledd i transporto­ppdrag. Tiltaltes forklaring for øvrig, om fravaer av trusler og seksuelle overgrep, står i sterk motstrid til det de fornaermed­e – uavhengig av hverandre – har forklart.»

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Verna Rege Nilssen er de fornaermed­e kvinnenes bistandsad­vokat. Statsadvok­at Tormod Haugnes var aktor i saken mot 43-åringen.
PÅL CHRISTENSE­N Verna Rege Nilssen er de fornaermed­e kvinnenes bistandsad­vokat. Statsadvok­at Tormod Haugnes var aktor i saken mot 43-åringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway