Stavanger Aftenblad

Løfter fram igjen Gjedrems opprinneli­ge E39-forslag

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

NY E39: Konfliktni­vået har økt betrakteli­g etter at det har gått opp for folk hvor den nye motorveien kan havne. Nå mener mange i Dalane at det er på tide å løfte fram igjen ytre korridor. Den går der folk bor og tar mest hensyn til jordvern, blir det hevdet.

Denne uken har Vegvesenet hatt folkemøter i Bjerkreim og i Lund om en ny trase fra Bue til Moi. Den var en av 161 tilbakemel­dinger i forbindels­e med forrige høringsrun­de. Det proffe, anonyme forslaget ble ansett som så godt at det skal utredes. Det nye forslaget vakte glede på Ueland, men harme på Hetlandshe­ia og på Heskestad. I deler av Bjerkreim mistet enkelte gårdbruker­e nattesøvne­n da de oppdaget at motorveien kan havne over eiendommen deres. Odelsjente på Hetlandshe­ia, May Helen Ervik Hetland , mener tiden er inne for å løfte fram igjen det opprinneli­ge forslaget til Rune Gjedrem. Hun er en sentral Frp-politiker i Eigersund og har en varaplass til Stortinget.

– Vi må vaere villige til å bruke litt mer tid for at det beste alternativ­et skal vinne fram. Jeg vet ikke om ytre trasé er den beste siden Vegvesenet ikke vil utrede den, derfor må den inn igjen, slik at når det endelige valget skjer, så vet vi at det er den beste løsningen som står igjen til slutt.

Hvorfor Moi?

Det er bruduljene rundt de andre korridoren­e som har satt henne på disse tankene. Sammen med Mats Danielsen (Frp) skal hun fronte saken overfor sentrale politikere. Danielsen sitter i samferdsel­sstyret i fylkeskomm­unen.

– I Eigersund og Sokndal mener vi at ytre trasé er best. Den går der de fleste bor og den tar minst mulig av matjorda, sier hun.

Danielsen kan ikke forstår hvorfor ikke denne korridoren blir utredet i likhet med de andre.

– Jeg forstår ikke argumentet om at alle akternativ­ene må innom Moi. Moi vil uansett bli liggende ved en svaert god vei mens Sokndal havner helt i bakevja.

Ordfører Odd Stangeland i Eigersund har vaert en varm forsvarer av ytre trasé, den såkalte Jaerlinja, men han tar i dag ett forbehold.

–Det trengs fortgang i å få bygget E 39. Vi kan ikke fortsette å kaste opp nye ideer, noe som bare fører til utsettelse.

Dette mener Eigersund

I Eigersund fikk Høyre, Frp og Ap flertall for at ytre trasé måtte utredes da saken var oppe til politisk behandling.

«Den ytre trasé vil, slik den fremstår, gi naerhet til folk og industri i Eigersund og på Jaeren. En ytre trasè gir muligheter for langsiktig arealplanl­egging og reduserer et fremtidig behov for utbygging av Fv. 44 på Jaeren. Ytre trasè vil gi en effektiv byggeperio­de uten hinder for eksisteren­de trafikk og må planlegges ut fra et godt jordvern.»

 ??  ?? Vegvesenet utreder ulike korridorer, men ikke ytre, den som vil gå der de fleste bor.
Vegvesenet utreder ulike korridorer, men ikke ytre, den som vil gå der de fleste bor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway