Stavanger Aftenblad

Statoil håper på EU-penger til CO2-rensing

-

KLIMA: CO -rensing vil kreve store summer fra statsbudsj­ettet gjennom mange år, advarer Statoils konsernsje­f Eldar Saetre. Nå vender han blikket mot Brussel for hjelp.

Statoil-sjefen var torsdag på besøk i Brussel for å snakke med EUs klimakommi­ssaer Miguel Arias Cañete.

Han vil ikke gå i detalj om samtalen, men bekrefter at han diskuterte fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, med den spanske kommissaer­en.

Saetre sier han «håper og tror» EU kan stille med penger.

– EU har mange prosjekter å forholde seg til, men jeg tror iallfall at noe av det vi jobber med som går på tvers av landegrens­er, kan vaere prosjekter som er aktuelle for EU-midler, sier Saetre til NTB.

Norge har som mål å få på plass minst ett fullskala anlegg for fangst og lagring av CO . Men da statsbudsj­ettet for 2017 ble lagt fram, ble det skapt betydelig tvil om regjeringe­ns vilje til å gjennomfør­e prosjektet.

I budsjettfo­rslaget er støtten til videre utredning kuttet med nesten 95 prosent.

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) har anslått at gjennomfør­ing av prosjektet vil koste 2–4 milliarder kroner i året. Ifølge ham vil det dermed legge beslag på en stor del av handlingsr­ommet i statsbudsj­ettene.

Saetre har merket seg diskusjone­n.

– Budsjettme­ssig så ser jeg jo at dette kommer til å kreve mye bistand over statsbudsj­ettet gjennom mange år. Det er et spørsmål som politikern­e må håndtere. Men jeg er optimistis­k, sier han.

Dirigentro­lle

Skal CO2-rensing bli en realitet, krever det at noen tar rollen som dirigent, understrek­er Statoilsje­fen.

– Jeg ønsker veldig sterkt at Norge skal ta den rollen, sier han.

Saetre mener det norske prosjektet er godt gjennomten­kt. CO2 skal fanges ved ett eller flere industrian­legg. Så skal CO2-en fraktes med båt til et mottaksanl­egg på Kollsnes i Hordaland. Derfra skal gassen sendes med rør ut i havet og pumpes ned i et reservoar dypt under havbunnen på Smeaheia øst for Trollfelte­t.

Men anlegget kan også ta imot CO2 fra andre kilder, og reservoare­t har stor kapasitet. Norsk sokkel kan derfor bli CO2lager fra prosjekter flere steder i Europa.

Prosjekt i Nederland

I møtet med Arias var det blant annet muligheten for samarbeid med Nederland som ble diskutert.

Nederland hadde egentlig skrotet CCS-planene sine, men i koalisjons­forhandlin­gene i høst ble de gjenoppliv­et. Det vekker begeistrin­g hos Statoil, som i samarbeid med Vattenfall og Gasunie har lagt planer om å forvandle gasskraftv­erket Magnum i Nederland til et hydrogenkr­aftverk.

Ideen er å fjerne karbon fra naturgass, slik at man kan drive kraftverke­t på ren hydrogen. Så skal karbonet lagres under den norske havbunnen.

– Hvis vi klarer dette, tilsvarer det utslippene fra cirka 2 millioner biler. Det sier noe om dimensjone­ne, sier Saetre.

Avhengig av oppskaleri­ng Statoil-sjefen mener CO2-rensing vil bli avgjørende for å nå klimamålen­e. Problemet er bare at det i dag skjer altfor lite. På verdensbas­is er det i dag bare en liten håndfull prosjekter som er i gang.

– Spørsmålet er hvordan vi skal få det ut av dødvanne, sier Saetre.

Det aller viktigste, mener han, er å få skalert opp omfanget. Først når det skjer, vil kostnadene falle og utviklinge­n gå raskere. (NTB)

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Statoils konsernsje­f Eldar Saetre mener Norge bør holde fast på lederrolle­n innenfor fangst og lagring av CO2.
FREDRIK REFVEM Statoils konsernsje­f Eldar Saetre mener Norge bør holde fast på lederrolle­n innenfor fangst og lagring av CO2.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway