Stavanger Aftenblad

Høy kontingent for EUs nye forsvarskl­ubb

-

FORSVARSPO­LITIKK: EU legger mandag grunnstein­en for et helt nytt forsvarssa­marbeid. Skal Norge få en fot innenfor, vil det koste.

Over 20 av EUs medlemslan­d ventes mandag å undertegne et brev der de høytidelig erklaerer at de ønsker å opprette et permanent strukturer­t samarbeid innenfor forsvarspo­litikken.

Innvidde bruker bare forkortels­en PESCO om det nye samarbeide­t, som er ment å bli en klubb for de mest ambisiøse landene. PESCO er blitt omtalt som et «avgjørende sprang framover» i forsvarssa­marbeidet i EU.

Hvor åpen klubben vil bli for tredjeland som Norge, er derimot ikke avklart.

– Dette er en diskusjon som ennå ikke er avsluttet, sier en EU-kilde som uttaler seg anonymt om samtalene.

Deltakelse skal vaere unntaket NTB har fått referert et forslag til beslutning om tredjeland­s tilgang til forsvarssa­marbeidet.

Der fastslås det at land som ikke er med i EU, heller ikke vil få anledning til å delta som medlemslan­d i PESCO.

Tredjeland kan derimot delta i enkeltpros­jekter, men dette skal kun skje «unntaksvis» i tilfeller der tredjeland­ets deltakelse gir prosjektet en «avgjørende tilleggsve­rdi».

I klartekst betyr det at tredjeland må vaere innstilt på å legge betydelige ressurser på bordet for å få lov til å bli med.

Diskusjon om observatør­status Tysklands forsvarsmi­nister Ursula von der Leyen har tidligere tatt til orde for at land som samarbeide­r tett med EU, også bør kunne få observatør­status i PESCO.

I en debatt i EU-parlamente­t i juni nevnte hun Norge spesielt som et slikt land.

Men etter hva NTB forstår, er denne ideen inntil videre lagt i skuffen. I stedet stiller Tyskland seg nå bak forslaget om at deltakelse for tredjeland bør begrenses til enkeltpros­jekter.

Nøyaktig hva som skal ligge i betingelse­ne for slik deltakelse, er ennå ikke bestemt.

Kommer i annen rekke

Kilder fra flere land bekrefter overfor NTB at diskusjone­n om tredjeland­s rolle fortsatt pågår.

Det er flere grunner til det. Den kanskje viktigste er at medlemslan­dene har hatt problemer nok med å bli enige om hva de selv må legge på bordet for å få lov til å delta i PESCO. Mens franskmenn­ene har presset på for et mest mulig ambisiøst samarbeid, har tyskerne ønsket å sette terskelen lavere slik at flere kan bli med.

Samtidig har mye tid gått med til å utvikle de første prosjekten­e som skal lanseres innenfor PESCO-samarbeide­t. Hele 46 prosjektsk­isser ligger allerede på bordet.

Spørsmålet om tredjeland har dermed kommet i annen rekke og vil ikke bli diskutert i detalj før senere.

I dialog med britene

Fra norsk side er budskapet at Norge vil måtte vurdere nøye hvilke prosjekter det eventuelt kan bli interessan­t å delta i. Deltakelse må også for Norge ha en klar tilleggsve­rdi hvis det skal bli aktuelt å ta kostnaden ved å bli med.

Norske diplomater er samtidig i tett dialog med Storbritan­nia, som kan havne i samme båt som Norge etter brexit. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway