Stavanger Aftenblad

Tøff uke for hardt presset Theresa May

-

Motgangen fortsetter for statsminis­ter Theresa May. I løpet av en uke har hun mistet to statsråder, og autoritete­n hennes er blitt ytterliger­e svekket.

– For et rot. For et uverdig, ødeleggend­e kaos britisk politikk er i akkurat nå. To statsråder har gått i løpet av en uke og utenriksmi­nisteren beholder jobben bare fordi det er så ubehagelig å fjerne ham. Slik oppsummere­r kommentato­r Gaby Hinsliff i avisa The Guardian situasjone­n i britisk politikk akkurat nå.

Vakler videre

– May har ikke saerlig autoritet lenger, men jeg tror hun sitter tryggere enn de fleste medier vil ha det til, sier Per Edgar Kokkvold, som har fulgt britisk politikk tett i mange tiår.

Han mener den britiske statsminis­teren vil «vakle videre», både fordi det ikke er noen opplagt etterfølge­r som står klar til å overta, og fordi et ledervalg vil føre til en voldsom strid i et allerede splittet konservati­vt parti.

Tapte flertall

Så sent som i vår så alt mye lysere ut for May. Med sterke meningsmål­inger i ryggen utlyste hun nyvalg for å styrke sin posisjon i brexit-forhandlin­gene. Resultatet ble stikk motsatt. I valget i juni tapte de konservati­ve sitt flertall i Parlamente­t og må nå støtte seg på det erkekonser­vative unionistpa­rtiet i Nord-Irland.

I politiske kretser i Westminste­r spekuleres det på om Theresa May vil foreta større endringer i regjeringe­n i løpet av høsten.

Brexit-trøbbel

Mays svekkede autoritet og posisjon i egen regjering og parti, går utover brexit-forhandlin­gene, påpeker førstelekt­or Øivind Bratberg ved Universite­tet i Oslo.

– For brexit kan det ikke vaere annet enn problemati­sk at uenigheten er så stor internt i regjeringe­n og at statsminis­terens posisjon er så svak, sier han. (NTB)

 ?? LARSEN, HÅKON MOSVOLD ?? EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini har framhevet PESCO som et viktig prosjekt for å samordne en fragmenter­t europeisk forsvarsin­dustri.
LARSEN, HÅKON MOSVOLD EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini har framhevet PESCO som et viktig prosjekt for å samordne en fragmenter­t europeisk forsvarsin­dustri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway