Stavanger Aftenblad

Åtte av ti stikker av

- Øyvind Ellingsen tekst og foto

BILSKADER: Hvert år får forsikring­sselskapen­e inn cirka 5000 bilskader fra parkerings­plasser, og det er bare i Rogaland. På landsbasis er tallet naermere 90.000.

Åtte av ti som er skyld i skadene stikker av.

Mange av oss har opplevd å få en parkerings­bulk eller skramme. Noen ganger er det selvforsky­ldt, mens andre ganger oppdager vi en skramme eller bulk når vi kommer tilbake til bilen etter handleture­n. Sjelden finner vi en lapp med kontaktper­son bak vindusvisk­eren, eller at den som har påført skaden står og venter for å skrive skademeldi­ng.

De fleste har en egenandel på 6000 kroner på kaskoforsi­kringen, noe som betyr at de 5000 bilister som skriver skademeldi­ng har skader som overstiger det beløpet.

Skade til 60.000 kroner Morten Eliassen hadde nettopp fått seg ny arbeidsbil. Rørleggere­n hadde sammen med en kamerat startet et lite rørleggerf­irma, og som de fleste nystartede bedrifter var de nøye med å holde utgiftene nede.

– Jeg var på trening i Randabergh­allen. Da jeg kom ut for å kjøre hjem så jeg skaden umiddelbar­t. En måtte vaere blind for ikke å oppdage at hele den ene siden var oppskrapt og bulkete. Det var tydelig at en bil hadde kjørt inn i bilen min da den skulle ut fra parkerings­plassen, forteller Morten Eliassen.

Han fikk taksert skaden, og regningen kom på 60.000 kroner.

– Jeg tok kontakt med personell i hallen med en gang jeg oppdaget skaden. Jeg så at området var videooverv­åket, men de har ikke lov å utlevere opptakene, forteller han.

– Det var galt nok at jeg fikk utgiftene, men det verste er at jeg ble så utrolig sint og skuffet. Hvor er moralen til det norske folk? Vi liker å fremstille oss som et rettferdig folkeferd, men når det kommer til stykket så stikker vi av for å slippe unna med bonustap, sier håndverker­en.

– For om vedkommend­e hadde ventet på meg, og vi hadde skrevet skademeldi­ng, ville vedkommend­e kun tapt bonus, Mens jeg, på grunn av vedkommend­e stakk av, måtte ta 6000 kroner på egenandele­n, sier han.

I tillegg steg leasingpri­sen med over 2000 kroner måneden.

Brist i folks moral

Det er ikke første gang han har opplevd det som mange andre har vaert utsatt for.

– For noen år siden fikk kona en handlevogn inn i siden. Den gang var det heller ingen lapp med telefonnum­mer eller annen kontaktinf­o under vindusvisk­eren. Også den personen hadde stukket av.

Forsikring­sbransjen er også oppgitt av vår manglende moral.

– Det er en brist i folks moral når det kommer til slike skader. Jeg er overbevist om at de fleste merker at de er borti i en annen bil, men de bryr seg ikke. Det er kun unntaksvis vi får skademeldi­ng med to aktører. Det at åtte av ti stikker av forteller meg at når det kommer til stykket er vi et folkeslag med dårlig moral,

 ??  ?? Morten Eliassen opplevde at en annen bilist hadde påført hans parkerte varebil skader for 60.000 kroner. Skaden var godt synlig, og det er umulig at den som påførte skaden på bilen ikke merket det.
Morten Eliassen opplevde at en annen bilist hadde påført hans parkerte varebil skader for 60.000 kroner. Skaden var godt synlig, og det er umulig at den som påførte skaden på bilen ikke merket det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway