Stavanger Aftenblad

Bilbransje­n skjelver

- Øyvind Ellingsen

FREMTIDEN: Når kommer de første selvkjøren­de bilene, og trenger vi bil i fremtiden?

Få andre i Norge kjenner global bilindustr­i bedre enn Per Ivar Selvaag. Den utflyttede ryfylkinge­n ble designsjef i Peugeot-konsernet i ung alder, men for bilbransje­n var det ingen overraskel­se.

Unggutten hadde før det vaert med å designe flere av de dyreste bilene I verden – som Ferrari og Bugatti. Han var også designeren bak BMW 3 og 4-serien. Så hoppet han av fra bilindustr­ien og driver nå sitt eget design byrå i fra USA.

Dødsangst i bilbransje­n

– Bak kulissene begynner det allerede å se vrient ut for den klassiske salgsmodel­len av biler, og alle bilfabrika­ntene løper rundt med dødsangst i øynene for tiden. Reelle, baerekraft­ige og fremtidsre­ttede forretning­smodeller for mobilitets­bransjen vil vokse frem over tid, ettersom man kan begynne å lese mønster i folks adferd rundt automatise­rt mobilitet. Man kan ikke bestemme slikt for folk, dessverre. Jeg tror selv at vi kommer til å outsource så mange av våre mobilitets­behov som mulig, fordi roboter og automasjon vil drastisk senke pris på tjenester, sier han.

Autonome biler om ti år

Han er ikke alene om å spå at flere av dagens bilproduse­nter om 1030 år vil forsvinne. Bilbransje­n har neppe vaert i så stor endring siden Henry Ford lanserte T- Forden.

– Når tror du selvkjøren­de biler er en realitet for folk flest?

– Tja. Det vil garantert avhenge av hvor man bor. Her i Norge får vi sannsynlig­vis relativt raskt en høy grad av automasjon. Kanskje innen en 10-15 år. Vanlige biler, med mennesker bak rattet er noe av det mest komplekse man må ta stilling til. Selvkjøren­de fartøy blir en realitet for folk flest først når man har bestemt seg for å forby ikke-autonome biler. Når politikere er parat til å fortelle folk at alle de privat-investerte trilliarde­ne som kjører rundt på veiene våre i dag dessverre må avskrives, så er det duket for at det kan bli en realitet for folk flest. Og det tror jeg ikke de vil våge på noen år, selv om forbud av salg av forbrennin­gsmotorer inntrer i overskueli­g fremtid.

Tilbake til analogt samfunn Den tidligere bildesigne­ren er sikker på at vi står foran store endringer, og ikke bare innen bil og transport. – Vi leser ofte om roboter som skal overta jobbene våre, men vi er alle en del av konsumentk­lassen. Om vi ikke har jobber, hvem skal da kjøpe produktene robotene lager? Intelligen­t teknologi vil finne opp bedre versjoner av seg selv. Jeg tror derfor at teknologie­n får en mindre synlig del av våre liv. Vi kommer forhåpentl­igvis til å vende tilbake til humanistis­ke disipliner og verdier. At det analoge får mer plass, filosofere­r han.

46-åringen er så ofte han kan på besøk i sitt kjaere Ryfylke.

– Hjertet mitt er på Fogn, forteller han.

Tror på bondeyrket Designeren tror Norge og Stavangerr­egionen over tid vil vende tilbake til å verdsette jordbruk.

– Jeg husker at vi var 4 milliarder folk på jorden da jeg var en liten gutt. Nå er vi 7.5 milliarder. FN mener at det kommer til å flate ut rundt en sånn ca. 10 milliarder. Samtidig ser det ut som om vi må begynne å trekke oss vekk ifra kyststripe­r rundt omkring i verden. Og så vokser de store ørkenene samtidig som vi gir de grønne lungene våre (regnskoger) hogsten i vold. Alt i alt så ligger det an til mer miljø og geopolitis­k trøbbel, mindre fruktbart/stabilt land, langt bitrere kamp om ressurser samt utvikling av teknologi som godt kan legge menneskehe­ten bak seg. Dette er mange enige om.

Derfor tror jeg at vi alle vil se med helt nye øyne på vårt evige, vakre kulturland­skap som en kilde til ettertrakt­et, sunn og biologisk mat, i en muligens mer dystopisk fremtid. Jeg håper at bondeyrket vil fremstå som en attraktiv disiplin som det vil vaere gode penger i, selv om de fleste folk i verden neppe vil ha råd til Norsk mat. Vi kan ta et strategisk valg, som nasjon, om at vi skal utvikle landbruket vårt i en tid der det finnes mange, sterke indikatore­r på at det kan bli lønnsomt. Det er ikke gammeldags eller bakstreber­sk å dyrke mat.

– Elbil er ikke svaret på alle miljøutfor­dringer.

– Nei. Elon Musk vil kanskje ha oss til å tro det, men det er ikke så enkelt. Og svaret er kjipt for bilgale, pengesterk­e nordmenn: del av miljøløsni­ngen er å beholde din gamle bil og kjøre den til den ikke vil mer.

 ?? ANDREW SMITH ?? Per Ivar Selvaag er fra Fogn, men bor nå i USA (California). Han er en av få nordmenn med fortid som designer i europeisk bilindustr­i.
ANDREW SMITH Per Ivar Selvaag er fra Fogn, men bor nå i USA (California). Han er en av få nordmenn med fortid som designer i europeisk bilindustr­i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway