Stavanger Aftenblad

Smart bil til bykjøring

- Øyvind Ellingsen tekst og foto

ELBIL: Den lille Smart Fortwo er bare 266 centimeter lang og 166 centimeter bred. Den er så liten at man ikke trenger ryggekamer­a.

Daimler-konsernet, som eier Mercedes Benz, har bestemt seg for å kun produsere sin minste bil som elbil. I Norge er den så langt ikke en salgssukse­ss, men vil du fremstå som urban, liker nytt design og ikke er redd for å skille deg ut, ja da er en Smart til 169.000 kroner et alternativ. Men du bør vaere barnløs og ikke forvente å bruke bilen til noe mer enn til fredagshan­delen, og til og med til det kan bagasjepla­ssen bli liten. Vi fikk plass til noen poser med matvarer, en liten reiseveske og noen andre småting.

Tivolibil

Dette er ikke bilen en bruker til en handletur på Ikea. Men morsom er den.

Spesielt når en skal snu på en trang parkerings­plass. En får følelsen av å kjøre tivolibil.

Ut på landeveien oppfører den lille bilen seg overrasken­de bra. Med en akselavsta­nd på kun 180 centimeter, sier det seg selv at den ikke er like behagelig som andre «normale» biler. Det er som å kjøre gokart, med et godt understell. Den tar ujevnheter i veien og fartsdumpe­r på en smidig og grei måte. Hjulstøyen er derimot irriterend­e. Men dette er ikke en bil en kjøper for å kjøre til Sirdal – det er en bybil.

Vår testbil hadde ikke ryggekamer­a – en Smart trenger ikke det. Det mangler kun en halvmeter for å kunne parkere to Smart på en normal parkerings­plass. Og med den største svingradiu­sen på markedet er det ikke rare plassen en trenger for å parkere.

Liten rekkevidde

Som bybil fungerer den. Smart Fortwo er billig, men ikke billig nok om en sammenlign­er den med andre elbiler. Årsaken er en rekkevidde på oppgitt 160 kilometer – i praksis 12-14 km. En Renault Zoe er større og har dobbel så lang rekkevidde. Den har en oppgitt rekkevidde på 400 km, men reelt på våre breddegrad­er er en naermere 300 enn 400 kilometer.

Den billigste franske elbilen starter på 230.000 kroner, men bestselger­en ligger naer 300.000 kroner. Vår Smart testbil koster 197.000 kroner. Da er spørsmålet om en trenger å bruke 100.000 kroner til for å kjøpe en større bil med dobbel rekkevidde. Svaret ligger i bruken.

Mangler hurtigladi­ng

Smart prøver å gjøre som Mini den gang den ble relansert i 2000 – henvender seg til kunder som liker det litt uvanlige. Biler i sterke farger og med et interiør som skiller seg ut. Det er også

den eneste elbilen en kan kjøpe som kabriolet. Nå er det også mulig, som med Mini, å kjøpe en litt større Smart, med plass til fire. Spørsmålet er om det er nok til å lykkes i elbillande­t Norge.

Det kanskje største minuset med en Smart er at den ikke kan hurtiglade­s. Det må moderfabri­kken i Tyskland klare å gjøre noe med.

 ??  ?? Så liten plass tar en Smart Fortwo på en offentlig parkerings­plass i Sandnes.
Så liten plass tar en Smart Fortwo på en offentlig parkerings­plass i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway