Stavanger Aftenblad

Verdt turen for bilinteres­serte

- Øyvind Ellingsen tekst og foto

BILUTSTILL­ING: IAA i Frankfurt er en av de største bilutstill­ingene, og om du er over gjennomsni­ttet bilinteres­sert er det verdt turen.

Bilutstill­inger brukes av de fleste produsente­ne til lansering av nye modeller, ispedd å vise frem fremtidspl­anene – eller konseptbil­ene. De som sjelden kommer i produksjon. I år, som i fjor og året før det, var det nye elbilmodel­ler som sloss om oppmerksom­heten under årets IAA-messe. Men det er også mye kjekt å se for dem som fortsatt liker biler med eksos og lyd.

11 haller med bil Frankfurt-messen består av 11 store messehalle­r, og man bør sette av minst to dager for å komme rundt. Det er over 300 utstillere, og i år var det ny rekord med 810.000 besøkende. Den aller største hallen har Mercedes. Som alltid har de sin egen faste festhall, der får man servert snacks og drikke når man vandrer rundt for å se på nyhetene. Det er litt som oljemessen (ONS) i glansdagen­e – man konkurrere­r om å ha den fineste og største standen. Kanskje ikke så rart at Volvo, Peugeot, Nissan og andre store bilproduse­nter ikke var til stede på årets store europeiske bilmesse. Det koster mye for å bli sett.

Om man tar seg en tur i noen av de litt mindre hallene er det også mye å se for de bilinteres­serte. Der er leverandør­industrien. De som leverer drivverk, understell, hjul og andre vitale deler til bilindustr­ien. I andre etasje er det også stander med et annet budskap – bedriftene som forsker på hva vi har å se frem til om 10-15 år. Eller, om du elsker olje og bensin er ikke det stedet man bruker lang tid på. For det er tydelig at det er strøm som er din neste bils energikild­e.

Noe for alle

Det er også tilbud til nostalgike­rne. Som standen til Brabus, et selskap som er store på tuning og ombygging av Mercedes. De driver også med restaureri­ng av eldre smykker med stjerna i grillen. De store sportsbilp­rodusenten­e, som Ferrari, Porsche, Bugatti og andre smykkebilp­rodusenter er alltid på plass.

Er du over middels bilinteres­sert er IAA-messen i Frankfurt stedet å besøke i 2018. Men bestill overnattin­g og billetter i god tid før september, for det er trangt om plassen.

 ??  ?? Har du hørt om bilen WEY? Den kinesiske bilproduse­nter vurderer å lansere sine elektriske SUV-er i Europa. Tøffe er de uansett.
Har du hørt om bilen WEY? Den kinesiske bilproduse­nter vurderer å lansere sine elektriske SUV-er i Europa. Tøffe er de uansett.
 ??  ?? Det var dette vi trodde skulle bli fremtidens fremkomstm­iddel, men foreløpig er det kun en visjon.
Det var dette vi trodde skulle bli fremtidens fremkomstm­iddel, men foreløpig er det kun en visjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway