Stavanger Aftenblad

Mangler hybrid og automat

- Øyvind Ellingsen tekst og foto

MICRA: Den nye Nissan Micra selger dårlig, for konkurrent­en Toyota Yaris har det som alle nordmenn vil ha; hybridmoto­r og automatgir.

Litt ufortjent for den nye Micraen.

Den femte generasjon­en av Nissan Micra er laget på samme fabrikk som Renault Clio, og er en god, europeisk bil. Tøff, lettkjørt, lett å trives i, men er dessverre ikke en hybrid og den fås ikke med automatgir.

Toyota Sør Vest på Forus har solgt over 200 av sin minste modell Yaris – de aller fleste med automatgir. Ålgårds Auto har solgt 10 biler av den nye Micraen. Den fortjener mer.

Hybrid er prisvinner­en Nissans nye småbil er oppgitt til et bensinforb­ruk på 0,46 l/ mil, mens Toyotas konkurrent er oppgitt til å gå på 0,33. Utfordring­en er at forbruket på hybrider ikke alltid er det realistisk­e forbruket.

Samtidig kan Toyota levere en app som gir deg full oversikt på når bilen bruker strøm eller bensin, og du kan dermed kontroller­e at forbruket ikke overstiger det fabrikken har lovet.

Det er på CO2 utslippet en i følge avgiftene skal se den største forskjelle­n, eller? Toyota har oppgitt 75 g/km, Nissan har oppgitt 104 g/km på sin tresylinde­r bensin turbomotor med 90 hk. Til sammenlign­ing er tallet på en Porsche Cayanne S Diesel 218 g/km og den minste 2 liter dieselvers­jonen til BMW har et utslipp på 128 g/km.

Nå kan det se ut som at politikern­e vil gjøre noe med de lave avgiftene på hybridbile­r, men fortsatt skal det lønne seg å kjøpe en ladbar hybrid.

Nytt tøft design

Tilbake til Micraen – uten ledning. Bilen er blitt skarpere i kantene og fått et tøft moderne uttrykk. Baklyktene som stikker ut passer bedre på denne modellen enn de andre Nissan-modellene med samme lysdesign.

Spesielt innvendig likte vi bilen. Alt er lett forståelig. Ingen unødvendig­e knapper eller funksjoner som lett kan ta bort øyene fra veien.

Den lille informasjo­nsskjermen er ikke den mest moderne vi har sett, og blekner nok litt i konkurrans­e mot andre nye biler, men den funker til det den skal brukes til. Ryggekamer­a har de funksjoner en trenger for å parkere uten problemer, radioinnst­illingene er lette å bruke og så er det noen innstillin­ger som er kjekke å ha for dem som liker å trykke seg gjennom noen av de funksjonen­e moderne biler leveres med.

Mye giring

Den nye Micraen har presis god styring. Understell­et er satt opp passelig hardt og samtidig behagelig over byens mange fartsdumpe­r. Nissan Micra er en liten og lett bil (978 kg), en lettkjørt småbil med lite støy. Designet passer i urbane strøk. Med kun 140 Nm blir det mye giring i sentrumsga­tene.

På vår testbil slet vi litt med at det var vanskelig å få en smidig overgang mellom de tre første girene. Det kan skyldes at bilen var splitter ny, og at motor og girkasse trenger litt innkjøring.

På landeveien skulle vi ønske bilen hadde litt mer enn de 90 hestekreft­ene, for de er godt gjemt ved forbikjøri­ng av en stor trailer i 90 km/t. Men dette er ikke bilen en kjøper for langturene.

Plassen er imponerend­e i en så liten bil. En person på over 1,80 sitter godt i baksetet, og da sitter også de foran komfortabe­lt med god plass til bena. Bagasjepla­ssen er stor nok til en solid fredagshan­del.

 ??  ?? To nesten like biler – den ene, Toyota til høyre, selger meget bra, mens den andre, Nissan, sliter. Årsaken er det norske fenomenet om at det skal vaere hybrid og automatgir.
To nesten like biler – den ene, Toyota til høyre, selger meget bra, mens den andre, Nissan, sliter. Årsaken er det norske fenomenet om at det skal vaere hybrid og automatgir.
 ??  ?? Den nye Nissan Micra er blitt en tøff, moderne og urban bil. Synd den ikke leveres med automatkas­se.
Den nye Nissan Micra er blitt en tøff, moderne og urban bil. Synd den ikke leveres med automatkas­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway