Stavanger Aftenblad

Smykke i solnedgang

- Øyvind Ellingsen tekst og foto

Designbomb­en fra Lexus er det naermeste en kommer en konseptbil med skilt. Bilen er så vakker at bildene ikke yter bilen rettferdig­het. Linjene fra det brede panseret og bakover til en flott rumpe med to rektangula­ere eksosrør og luftinntak på sidene er en fryd for øye. Det ble kanskje litt mye positivt, målt opp mot konkurrent­ene i prisklasse­n 1,2 millioner kroner. Men bilen er en designbomb­e.

En må like oppmerksom­het Det er vanskelig å finne noe negativt på den nye Lexus-en, for i tillegg til å vaere en rålekker sportsbil med en rumpe som den fineste Porsche 911, er den også en landeveisc­ruiser. Men en limousin uten baksete er vel ikke helt det en konserndir­ektør forventer. For baksete kan kun brukes til barn som ikke har blitt tenåringer, eller til å utvide bagasjepla­ssen med noen reise bager.

Vi gjorde et helhjertet forsøk på å komme inni bak, men fikk store problemer da vi skulle ut. Men en kjøper ikke Lexus LC 500h for å kjøre til Sirdal med tre barn og full oppakning. Da er en ny Volvo XC90 T8 til samme pris et bedre alternativ. Misliker du oppmerksom­het bør du også la vaere å kjøpe denne bilen. Men er du over gjennomsni­ttet autofil og elsker design, ja da.

Den nye luksusbile­n fra Toyota-konsernet er en el-hybrid, og dermed er den både «billig» og behagelig. Kombinasjo­nen 3,5 liter rekkesekse­r på 299 hestekreft­er og en elmotor på 179 hestekreft­er gir deg en kjøreopple­velse av de sjeldne.

For tenk deg å kjøre en av de fineste sportsbile­ne vi har sett på landeveien i 70 km/t, bilen er lydløs og bruker kun strøm og turtellere­n viser null. Trø på gassen – villdyret våkner og gir fra seg et vrael som en Ferrari. Samtidig er ytelsene ikke i naerheten av en italiensk hingst. 0 til 100 km/t går unna på 5 sekunder, men toppfarten på 250 km/t er ikke Ferrari eller Porsche nivå. Men hvem bryr seg om det?

Trinnløs girkasse

Om en vrir spaken med fire innstillin­ger på comfort, og tar en tur rundt på en av byens bydeler med mange fartsdumpe­r er det som å kjøre en ny Tesla. Inni den lydløse bilen merker en ikke fartsdumpe­ne i 40 km/t. Normalt er en bil med dette utseende satt opp med et så hardt understell at en merker hver eneste liten dump i veibanen.

Ute på landeveien med høyest mulig hastighets­grense ratter vi en fullblods sportsbil. Lydbildet er fantastisk, bremser og understell likeså. Men bilen er 2 tonn, og det merkes når en presser bilen inn i svinger for fort, mens den skyter ut av samme sving. Trøsten er at fabrikken ikke tillater deg å skru av antispinn og stabilitet­skontrolle­n. Man mister aldri kontrollen over de 359 hestekreft­ene, for motorene er av en eller annen grunn satt opp slik at de aldri yter maksimalt samtidig. Dreiemomen­tet er på 590 Nm.

Navnet på girkassen er Multi Stage Hybrid, som er en kombinasjo­n av CVT-kasse og en avansert fire-trinns girkasse. I praksis betyr det at en har en 10-trinns automatkas­se. Den respondere­r kjapt når en trykker på gasspedale­n. Nesten som en Tesla.

Ikke spart på noe

Interiøret er smakfullt i brunt, og passer perfekt til rødfargen på bilen. Kupeen baerer preg av at det ikke er spart på noe. Alt er dekket av skinn og alcantera. Instrument­ene er heldigital­e, men har utseende som de er mekaniske, og den store turtellere­n i midten skifter utseende alt etter hvilket modus du har bilen i. Infoskjerm­en er enkel i bruk, og i tillegg er det mange andre kjekke detaljer i kupeen. Innvendig er dørene smakfulle – innvendige håndtak er design av høy klasse. Utvendig er de innfelt i døren og kommer først ut når en åpner bilen.

Om vi må lete etter noe negativt, kunne seteputene vaert litt lengre. Men det er en bitteliten detalj.

LUKSUS: Noen biler er verdt 1 million kroner – den nye Lexus LC 500h er etter vår mening en av dem. Den er et smykke av en bil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway