Stavanger Aftenblad

Gir ikke opp proffdrømm­en

- Øyvind Ellingsen tekst og foto

RACINGSJÅF­ØR: Roy Edland har kjørt racing siden han var 16 år.

Nå er han 35 og kjører fortsatt for å bli betalt racingsjåf­ør.

Roy Edland var en av mange bilsportta­lenter i distriktet, og ble intervjuet av Aftenblade­t da han var 19 år.

Unggutten hadde ambisjoner og var fast bestemt på at han skulle nå målet om å få kjøre racing uten å betale. For bilsport er ikke som andre sportsgren­er. Det er noen ganske få som får kjøre gratis i alle de forskjelli­ge racingteam­ene som konkurrere­r rundt på banene i Europa.

Det er ikke alle Formel 1-sjåførene som får betalt – noen må betale, eller bidra med egne sponsorer for å få delta i den grommeste bilsportsk­lassen.

Roy Edland har så langt hatt arbeidsgiv­eren Bavaria med som sponsor, men det er ikke nok til å dekke alle utgifter.

Dansk mester i Porsche

Nå kjører 35-åringen langløp som en av fire sjåfører i det danske teamet Holmgaard Racing. I 2009 og 2010 ble han dansk mester – den siste tittelen kom i Porsche GT3.

Nå ratter han en Seat med 330 hestekreft­er – runde etter runde i løp som kan vare i 24 timer. Årets siste var et 12-timers løp på Spa-banen i Belgia.

– I denne klasser handler det ikke om å ha raskest rundetid en runde eller to. Det viktigste er å ha bilen på banen så lenge som mulig, og kjøre jevne gode rundetider. Det er like mye taktikk som å kjøre raskest. En liten feil, bilen stopper, og vi har tapt hele 12-timers løpet, forklarer Roy Edland.

Han var den raskeste av de fire sjåførene, med jevne rundetider på 3 minutter rundt den 7 kilometer lange Spa-banen. Sjåførene sitter i bilen cirka to timer før de bytter sjåfør, og det vanlige er at de skifter hjul samtidig. Alt dette skal helst skje innen 30 sekunder.

Tapte 3. plassen

Taktikken er å fylle bensin og skifte dekk når det er safetycar på banen, som skjer når det er uhell eller at en av de 51 bilene stopper. Da er det ikke lov å kjøre forbi og maks hastighet er 60 km/t. Det er lov å kjøre inn i depoet for å skifte sjåfør og dekk, eller å fylle bensin på den 60 liter store tanken.

For det å regne ut tapt tid på bensinforb­ruket og dekkskift er bare litt av taktikken som skal følges. Under løpet på Spa-banen tapte teamet til Roy Edland 3. plassen på grunn av de bommet på at konkurrent­ene måtte inn til bensinfyll­ing, mens bilen deres hadde nok bensin til det ble viftet med målflagget. Men en halv time før slutt ble hele feltet stoppet av safetycar, og alle kunne fylle bensin uten det store tidstapet.

– Jeg liker denne formen for racing – vi taper og vi vinner som et lag.

35-åringen har

fortsatt som mål å få kjøre racing uten å betale, og han naermer seg stadig målet. Nå er det han som blir kontaktet av de forskjelli­ge teamene og tilbudt setet. Tidligere var det motsatt.

Vil ikke oppgi prisen

– Roy er en stabil, god sjåfør – en jeg kan stole på. Samtidig er han en fin fyr å ha i teamet, både faglig og sosialt. Det siste er viktig når vi omgås døgnet rundt under press. Jeg har to unge sønner som kjører i teamet, og de kan laere mye av Roy, både kjøretekni­sk, taktisk og ikke minst ha riktig oppsett på bilen, sier teamsjef Kim Holmgaard.

Han eier teamet, men vil ikke oppgi hva et 12-timers løp koster ham, men når ett av mange regndekkse­tt koster 14.000 kroner, og leie av pitstopp bygget koster 50.000 kroner, traileren med bil, deler og bodel er større enn de fleste semitraile­rne som ruller på norske veier er det ikke vanskelig å forstå at internasjo­nal racing er dyrt. Pengepremi­er er det også lite av.

– Danske Tom Kristensen var 50 år sist han vant Le Mans. Jeg har fortsatt god tid, sier Roy Edland og smiler.

Den danske racinghelt­en er tidenes mestvinnen­de fører i 24-timersløpe­t på Le Mans.

Kristensen satset tidlig i karrieren på formelbile­r, og hadde betydelig suksess i Formel 3 og Formel 3000. I 1998 fikk han et konkret tilbud fra Formel 1-teamet Minardi, men hadde ingen muligheter til å skaffe pengene som behøvdes. Dermed droppet Kristensen planene om en Formel 1-karriere, og satset på standardbi­log sportsvogn­racing.

Kristensen er en av de mange som aldri fikk oppleve drømmen om å kjøre Formel1, men han er på nivået som er Roy Edlands målesettin­g – kjøre racerbil uten å måtte betale for det.

Jeg liker denne formen for racing – vi taper og vi vinner som et lag.

Roy Edland

 ??  ?? Roy Edland er blitt 35 år, men jobber fortsatt målbevisst for å bli profesjone­ll racingsjåf­ør.
Roy Edland er blitt 35 år, men jobber fortsatt målbevisst for å bli profesjone­ll racingsjåf­ør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway