Stavanger Aftenblad

Ny standard gir avgiftsøkn­ing

- Øyvind Ellingsen

FORBRUK: I dag godkjennes alle nye biler etter den 15 år gamle NEDC-syklusen (New European Driving Cycle), men fra og med september i år er alle bilproduse­nter pålagt å bruke en ny type måling på forbruk og utslipp.

Den nye målestanda­rden har fått navnet WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) og skal brukes fra 1. september i år.

Denne normen er strengere og vil gi forbruks- og utslippsta­ll mer lik de du kan regne med å få under kjøring på norske veier. For det er mange som sliter med å få ned bensinforb­ruket til det nivået de fikk oppgitt da de kjøpte bilen. Vår erfaring er at dette spesielt gjelder ladbare hybrid biler.

Oppgitt forbruk

Den siste testen vi gjennomfør­te på en ladbar hybrid viste et forbruk på 0,8, mens i annonsen stod det 0,35. Vi har aldri klart å kjøre ladbare hybridmode­ller på oppgitt forbruk – uansett om vi har kjørt med et egg under gasspedale­n på flate Jaeren. Foreløpige tester med den nye normen viser at ladbare hybridbile­r vil få en økning fra 15 til 20 prosent på bensinforb­ruket.

De nye testene gjennomfør­es fortsatt i laboratori­um, men teststrekn­ingen økes fra 11 til 23,3 kilometer, og ikke minst øker snitthasti­gheten fra 34 til 46,5 kilometer i timen. Testen skal ta 30 minutter – mot tidligere 20 minutter. Topphastig­heten blir også økt, og det skal legges inn mer småkjøring for å få riktige tall. For oss nordmenn betyr det også mye at temperatur­en skal ned til 14 grader, mot dagens målinger som gjennomfør­es ved mellom 20 og 30 grader.

Blir en overgangsp­eriode

I tillegg skal bilene kontrollmå­les under kjøring på landeveien. Resultatet kan bli at alle nye biler får et forbruk og CO2-utslipp som ligger mellom 15 og 20 prosent høyere enn i dag.

Men så lenge nye biler er typegodkje­nt før den nye standarden blir innført kan bilfabrikk­ene i en overgangsp­eriode fortsatt selge med utslippsta­ll etter den gamle NEDC-normen.

Men fra 1. januar 2019 må alle nye biler benytte forbruks- og utslippsta­ll målt etter den nye normen. Dette vil også gjelde det saernorske avgiftssys­temet, hvor CO -utslippet betyr mye for prisen. Frem til 1.1.2019 beregnes forbruk, utslipp og avgiftene ut i fra den gamle NEDC-normen. Dette for at alle biler skal få en lik behandling. Men se ikke bort i fra at mange biler blir betrakteli­g dyrere fra 1.1.2019. Eller kanskje mer rettferdig­e…

Foreløpige tester med den nye normen viser at ladbare hybridbile­r vil få en økning fra 15 til 20 prosent på bensinforb­ruket.

 ?? MERCEDES BENZ ?? Slik ser det ut når Mercedes tester forbruk og CO -utslippet på sine modeller
MERCEDES BENZ Slik ser det ut når Mercedes tester forbruk og CO -utslippet på sine modeller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway