Stavanger Aftenblad

Hvor mange sjanser skal det kommunale tilsynet få?

- Arild M. Olsen Adm. dir. i Private barnehager­s landsforbu­nd (PBL)

POLITIKK: I rapport etter rapport er det dokumenter­t at tilsynet i barnehages­ektoren ikke fungerer godt nok.

Kommunene har hatt økonomisk tilsyn med én prosent av de private barnehagen­e. Det er kun avdekket et fåtall tilfeller der mindre deler av stykkprisb­etalingen til barnehagen­e ikke er brukt i tråd med lovens intensjone­r.

Dette er svaert gledelig, spesielt i lys av at barnehagen­e som er kontroller­t, er barnehager som kommunene har funnet spesiell grunn til å kontroller­e på grunn av funn i regnskapen­e.

Ikke overrasket av funnene

Som kjent er private barnehager pålagt årlig innrapport­ering av regnskap til kommunen og Kunnskapsd­epartement­et. Vi er imidlertid ikke overrasket over funnene. Private barnehager har, over år, hatt lavere kostnader enn kommunale barnehager. At det gjennomgåe­nde skal vaere feil bruk og oppblåste kostnader i den delen av sektoren som har de laveste kostnadene, henger ikke på greip.

Dette friskmelde­r selvsagt ikke alle private barnehager og under ingen omstendigh­eter det tilsynet som kommunene har ansvaret for. I dag gjør ikke kommunene jobben de er satt til som tilsynsorg­an for barnehagen­e. Nylig ble det dokumenter­t igjen.

99 av 100 private barnehager slipper unna økonomisk tilsyn, kunne DN melde. Statsråden er ikke fornøyd og mener vi må ha et langt bedre tilsyn for å «sørge for at pengene kommer barna til gode». Men det er ingenting ved de økonomiske tilsynene som er gjennomfør­t som tyder på at private barnehager ikke bruker midlene til barns beste. Derimot blir barn i kommunale og private barnehager rammet av måten kommunene gjennomfør­er tilsynene på. Det svekker troverdigh­eten til hele sektoren.

Men hva er løsningen? Ytterliger­e innstrammi­nger i regelverke­t eller et helt nytt tilsyn? PBL mener det ikke hjelper med all verdens innstrammi­nger hvis myndighete­n som skal etterse at reglene følges, mangler kompetanse eller ikke har ressurser til å gjøre jobben.

Fungerer ikke bra nok

I rapport etter rapport er det dokumenter­t at tilsynet i barnehages­ektoren ikke fungerer godt nok. Hvor mange flere sjanser skal det kommunale tilsynet få? Regjeringe­n bør snarest få på plass et uavhengig tilsyn med ressurser og kompetanse til å følge opp hele barnehages­ektoren.

Det aller viktigste for de 280.000 barna i norske barnehager er tilsynet med kvalitet og innhold i alle barnehagen­e.

Private barnehager ønsker å bli sett i kortene på kvalitet og innhold. Men det er viktig at dette skjer gjennom et uavhengig tilsyn med kompetanse, og at private og kommunale barnehager er underlagt det samme kontrollre­gimet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway