Stavanger Aftenblad

Nei til brannstasj­on i den lovede parken

- Nina Elin Aurstad Beboer, Lervig brygge

BYUTVIKLIN­G: Da jeg flyttet Lervig brygge, ble jeg ønsket velkommen av selveste ordføreren. Hun holdt en flott festtale for oss, om fortetting og gode bomiljø. Talen appellerte til meg, men ikke nå lenger.

Jeg vil gjerne invitere til en spasertur sjøveien langs Tou scene, Siriskjaer, Lervig og Breivik, langs den imaginaere forlengels­en av blå promenade. Turen tar ikke lang tid, men jeg kan love at det vil vaere en vekker for alle dere som bryr dere om bydelen.

Dugnadsarb­eid av beboere

Forbi Siriskjaer møter du området med fyllmasse fra Ryfast, bukta er redusert fra 133 til 30 meter, her skulle det vaert park. Parken mangler midler, finansieri­ng skal bekostes av utbyggere, så denne kommer neppe med det første. Beboerne her gjorde dugnadsarb­eid, sammen med Urban sjøfront. Vi trillet gress og jord, plantet, snekret, pusset og malte gamle parkmøbler, ryddet og kastet søppel og industriav­fall. Resultatet du ser er ikke bra, men bedre enn før. Regner med flere dugnader i tiden fremover.

Turen fortsetter mot miljøstasj­onen foran Lervig sykehjem. Her kan du lese minneplate­n, den begynner å bli matt og slitt nå: «Ny park kommer her. Stavanger kommune planlegger ny park i dette området. Den nye parken blir den største nye parken i Stavanger Øst og et nytt samlingsst­ed for hele byen. Parken planlegges grønn og rekreativ, men med gode muligheter for å avholde større arrangemen­ter. Løvetannpa­rken vil vaere plassert her inntil den permanente parken skal bygges.»

Vend så nesen mot Breivikvei­en. Her må du prøve å forestille deg den planlagte brannstasj­onen på over 3500 kvadratmet­er, i fire og to etasjer. Planen er å fylle ut ytterliger­e 1170 kvadratmet­er ut i bukta. Er det vanskelig å forestille seg, så bruk flere sanser. Kjenn etter, dette er den lune delen av området. Betrakt hegreparet og svanefamil­ien som bor her. Gjennom trafikkstø­y lytter du til måkeskrik og bølgeskvul­p. Vend så blikket mot fyllmassen på Lervigside­n. Visualiser rekkehusen­e og de 11 blokkene fra tre til åtte etasjer, totalt 480 boenheter, som planlegges her. Gamle og nye beboere er nok innstilt på urban livsstil med bruk av kollektiv transport og sykkel.

Trafikken øker

Vi dyrker urter og rabarbra i krukker og bruker fellesområ­dene som fremdeles har litt sol. Likevel øker trafikken fra beboere, ansatte, brukere til butikkene, kafeene, sykehjemme­t, planlagt skole/ barnehage/brannstasj­on osv. Allerede nå står trafikken fast i rushtiden gjennom Storhaugtu­nellen. Selv om Ryfast antas å redusere trafikken her med 10 prosent, så bør det ringe en bjelle...

Da jeg flyttet hit, ble jeg ønsket velkommen av selveste ordføreren. Hun holdt en flott festtale for oss, om fortetting og gode bomiljø. Talen appellerte til meg, men ikke nå lenger. Jeg hadde i alle fall ikke sett for meg en blokkering av Lervigsbuk­ta, og at riving av industri skulle bli erstattet med brannstasj­onen, midt i boligstrøk­et. For deg som besøker bydelen, og for meg som bor her, skal mye avgjøres snart. Turen hit gir opplevelse­r, historie, natur og spennende byutviklin­g. Du møter et mangfold av mennesker som trives. Her trenger vi virkelig infrastruk­tur og gjennomfør­t planleggin­g som gjør at folk kan og vil bli boende her. Håpet mitt er fremdeles lysegrønt, på at lokaldemok­ratiet fremdeles eksisterer. Jeg har enda et bittelite håp til våre folkevalgt­e.

Trenger sårt den friske luften

Vi kan vaere enig om at vi trenger brannstasj­on, men vaer så snill og ikke plasser den i den lovede parken. Her trenger vi sårt den friske luften, gresset, leke- og møteplasse­ne og bolig til svanene. Du er hjertelig velkommen hit for å se med egne øyne.

Vi trenger infrastruk­tur og gjennomfør­t planleggin­g som gjør at folk kan og vil bli boende her.

 ?? MARIE VON KROGH ?? «Vi kan vaere enig om at vi trenger brannstasj­on, men vaer så snill og ikke plasser den i den lovede parken», skriver Nina Elin Aurstad.
MARIE VON KROGH «Vi kan vaere enig om at vi trenger brannstasj­on, men vaer så snill og ikke plasser den i den lovede parken», skriver Nina Elin Aurstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway