Stavanger Aftenblad

Rogaland leverer tross stramme økonomiske rammer

- Solveig Ege Tengesdal Fylkesordf­ører

POLITIKK: Rogaland fylkeskomm­une er den store taperen når vi sammenlign­er bruken av gamle og nye kriterier i den statlige fordelinge­n av drøyt

1,3 milliarder kroner til landets båtruter.

Jeg viser til innlegg fra statssekre­taer Kristin Holm Jensen (H) i kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet i Aftenblade­t den 6. november. Her uttaler statssekre­taeren at Rogaland er én av fylkeskomm­unene som tjener mest på endringene i inntektssy­stemet som regjeringe­n har innført, og at det derfor er behov for å gi et mer fullstendi­g bilde av situasjone­n basert på Aftenblade­ts lederartik­kel den 31. oktober.

77 millioner kroner for lite

Det er i utgangspun­ktet korrekt at Rogaland får en samlet positiv effekt av ny kostnadsnø­kkel på 356,5 millioner kroner (2015-kroner). Virkningen fordeles over fem år, der fjerdeårse­ffekten i 2018-kroner utgjør 308 millioner kroner i merinntekt­er sammenlign­et med 2014. Denne endringen ble gjennomfør­t fra og med 2015 og var en konsekvens av at Rogaland hadde fått for lite gjennom det gamle inntektssy­stemet. Inntektene er fremdeles 77 millioner kroner for lave sett i forhold til fylkeskomm­unens objektive utgiftsbeh­ov.

Det hører med til denne historien at endringer i kostnadsnø­kkelen i perioden 2015-2018 har redusert den varige positive omfordelin­gsvirkning­en fra 356,5 millioner 2015-kroner til om lag 240 millioner 2015-kroner. Noe av dette skyldes naturlige utslag i alderskrit­eriene, men en betydelig del skriver seg også til tekniske endringer som departemen­tet har innarbeide­t i kostnadsnø­kkelen. Det blir veldig lettvint å ignorere korreksjon­ene som er foretatt i årene etter 2015.

Tilskuddsb­eløpet mer enn halvert

Det skjer en omlegging av den statlige finansieri­ngen av båtruter og fergesamba­nd i 2018. Omlegginge­n gir store utslag i rammetilsk­uddet for Rogaland fylkeskomm­une. I 2017 bruker fylkeskomm­unen 160-180 millioner kroner på båtruter, som hittil har blitt dekket av staten gjennom rammetilsk­uddet. Fra 2018 er det beregnede tilskuddsb­eløpet mer enn halvert til drøyt 80 millioner kroner.

Rent faktisk er bortfallet av inntekter hele 113 millioner kroner fra 2017 til 2018, men vi korrigerer skjønnsmes­sig for det faktum at en av våre båtruter er omklassifi­sert til fergesamba­nd. For ferger får fylkeskomm­unen en statlig finansieri­ng som er bedre enn tidligere og som hadde vaert tilstrekke­lig til å dekke utgiftene for våre seks fergesamba­nd med et normalt kostnadsni­vå. I 2018 og 2019 er merutgifte­r utover den statlige finansieri­ngen anslått til 60-70 millioner kroner per år, som i stor grad er begrenset til den perioden Tau-sambandet skal vaere operativt.

Varig problem for Rogaland

Det forhold at Rogaland har fått for lite for ferger tidligere ut fra den nye normative modellen, betyr ikke at gjenoppret­telsen av denne «feilen» gjør det riktig å innføre et helt tilfeldig sett av kriterier for båtruter, som nå framstår som et varig problem for Rogaland. Jeg synes for øvrig det er litt spesielt at statssekre­taeren omtaler opprettels­en av gamle skjevheter fra årene før 2014 som «å komme godt ut i det nye inntektssy­stemet».

Oppsummert betyr dette i klartekst at fylkesting­spolitiker­ne i Rogaland må ompriorite­re betydelige midler fra andre sektorer til båtruter og fergesamba­nd samtidig som vi må sørge for en fortsatt effektiv ressursbru­k og tjenestepr­oduksjon. Den jobben skal vi klare, men jeg vil samtidig sende en sterk oppfordrin­g både til regjering og Storting om å sørge for en finansieri­ng av det framtidige båtrutetil­budet som baseres på relevante kriterier.

Departemen­tet bør prioritere å arbeide videre med utviklinge­n av sambandsba­serte kriterier også for båtruter, slik den opprinneli­ge intensjone­n var da Møreforskn­ing fikk oppdraget med å lage et forsknings­basert grunnlag for nye normative kriterier for båtruter og fergesamba­nd.

Kom ikke helt i mål

Det lyktes ikke departemen­tet å komme helt i mål i forkant av kommunepro­posisjonen for 2018. Jeg har respekt for dette, men oppfatter konsekvens­ene som svaert dramatiske for Rogaland fylkeskomm­une. Mens fergekrite­riene nå oppfattes som forsknings­basert, oppleves båtnøklene som mer «hjemmesnek­ret».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway