Stavanger Aftenblad

Snakk med barn om seksuelle overgrep

- Turid Omdal Redd Barna Stavanger

KUNNSKAP: Hver dag kan vi lese nyhetssake­r om barn som er utsatt for seksuelle overgrep av noen de har tillit til.

Hver femte jente og nesten hver tiende gutt forteller at de er blitt utsatt for uønskede seksuelle tilnaermel­ser før de er 18 år.

Det finnes mange barn som går med en vond hemmelighe­t. Disse barna bor et sted, de går på skolen, i barnehagen eller de deltar på en fritidsakt­ivitet. Vi må tørre å se og snakke med disse barna. Vi må ta inn over oss at seksuelle overgrep mot barn skjer oftere og naermere enn vi tror, og kan vaere svaert skadelig.

Kunnskap om kropp

Det tar i gjennomsni­tt 17,2 år før de som er utsatt forteller om overgrepet. Noe av det viktigste vi kan gjøre for å bekjempe overgrep, er å sikre at barn og ungdommer selv har kunnskap om seksuelle overgrep. Alle barn må få kunnskap om kropp, seksualite­t og grenser, vite hva et overgrep er, og hvor de kan få hjelp om de selv skulle bli utsatt. Å laere om retten til å bestemme over seg selv og sin kropp, gir barn en bedre forståelse av og respekt for hverandres grenser. Å snakke med barn om seksuelle overgrep, gjør barn trygge på at vonde hemmelighe­ter skal deles.

Barn som er utsatt for overgrep, har voksne rundt seg, og alle disse barna baerer på et ønske om å treffe en voksen som spør «hvordan har du det?», og som vil lytte til det de har å fortelle. De ønsker seg en laerer med mot, en trener med kunnskap, en helsesøste­r som ser dem. Om bare én person spør hvordan de egentlig har det og tåler å høre deres svar, kan det vaere nok til at de ikke lenger vil holde hemmelighe­ten skjult.

Uvant for mange

Å snakke med barn om kropp, seksualite­t og grenser er uvant for mange, men det er bare en måte bli å flink på, og det er å gjøre det. Det finnes også mye godt veiledning­smateriell til foreldre, laerere og voksne som møter barn i sitt arbeid som kan vaere til hjelp. Vaer med og bryt tausheten – si jeg er her og snakk med barn om kropp, grenser og seksuelle overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway