Stavanger Aftenblad

Melodisk sødme og dramatisk snert

- Arnfinn Bø-Rygg

OPERA: Et operaorkes­ter av rang og gode sangere i vellykket versjon av «Barberen i Sevilla».

Scenografi og kostymer:

Karine van Hercke

Zetlitz, Konserthus­et lørdag kveld 11.11.

Rossinis «Barberen i Sevilla» er en komisk opera i to akter. At den er komisk eller en opera buffa vil si at den ikke er alvorlig, en opera seria, og har en lykkelig slutt. Rossini danket ut både Beethoven i Wien og Berlioz i Paris med denne operaen, uten at dét sier noe om musikalsk kvalitet.

Men uroppførin­gen av denne senere så suksessrik­e operaen ble likevel ingen suksess, fordi tilhengern­e til Giovanni Paisello, som hadde skrevet en opera med samme tekst, hele tiden lo og pep. Men neste oppførelse var en suksess. Siden er operaen med sin sanselige eleganse og melodiske letthet blitt en publikumst­reffer. Og det ofte uten at regi og scenografi behøver å vaere på høyde med det musikalske. Rossinis musikk fenger oss både med de iørefallen­de melodiene og kanskje ikke minst med alle de dynamiske stigningen­e. Ikke for ingenting ble han i Paris i sin tid kalt for Monsieur Crescendo.

Gode sangere

Scenografi­en til Oslo-operaen var enkel, men effektfull. En stor dagbok, som en slags installasj­on, dannet scenebilde­t og den kunne slås opp til forskjelli­ge sider, bli til en vegg, et vaerelse osv. Regien hadde gode grep, og ikke minst: fikk sangerne til virkelig å vaere gode skuespille­re, slik det kreves om en komisk opera skal vaere komisk nok.

Jeg var spent på hvordan orkestermu­sikken ville lyde i Zetlitz. I ouverturen var akustikken fra orkestergr­aven ikke saerlig god, men det ble bedre sammen med sangerne og det sceniske apparatet ellers. SSO under Manlio Benzi viste seg som et operaorkes­ter av rang. Og sangerne var alle imponerend­e og sto saerdeles godt til hverandre. Samantha Hankey var ikke en typisk koloraturs­anger og heller ikke noen mild mezzo (slik som f.eks. Kathleen Battle). Men ellers hadde hun en passe gjennomsla­gskraft og var en god skuespille­r (med sin pønkaktige fremtreden).

Levy Strauss Sekgapane som hennes elsker grev Almaviva var både en god skuespille­r og en tenor med dramatisk gjennomsla­gskraft. Det samme gjaldt ikke minst baryton- og basstemmen­e: Bartolo, en bassbaryto­n sunget av italienere­n Luciano di Pasquale, var som å vaere tilstede ved Rossini-oppførelse i Italia. Likeledes var Jens-Erik Aasebø som Dan Basilio en mektig bass. Og Joshua Hopkins som Figaro selv (baryton) var nettopp så fleksibel i stemmen og gestikken som vi venter oss i denne operaen.

En mangel

Det jeg savnet var Fiorellis åpning av det hele, som skal synges piano/pianissimo, men det ble for sterkt. Og en enda tydeligere svakhet var der Rosina i en cavatina (en enkel, kort arie) synger at hun er mild og føyelig, men hvis hun får motstand, så kan hun bli både sterk, dristig og slu. Her nemlig, kommer det mellom disse karakteren­e et Men – «ma» – og det er et dreiningsp­unkt i selve operaen, en slags peripeti, der de beste oppførelse­r og innspillin­ger gjør en kunstpause etter dette «ma». Det gikk hus forbi i oppførelse­n lørdag kveld.

Handlingen

Handlingen i operaen er som følger: Den unge greve Almaviva som kaller seg Lindoro, en tenor med sjarm, men også bravur, er

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? «SSO under Manlio Benzi viste seg som et operaorkes­ter av rang. Og sangerne var alle imponerend­e og sto saerdeles godt til hverandre», skriver vår anmelder om «Barberen i Sevilla».
PÅL CHRISTENSE­N «SSO under Manlio Benzi viste seg som et operaorkes­ter av rang. Og sangerne var alle imponerend­e og sto saerdeles godt til hverandre», skriver vår anmelder om «Barberen i Sevilla».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway