Stavanger Aftenblad

«Vi vet hvem du er, du som stakk hendene ned i buksa på en kvinnelig kollega»

-

MEDIA: I en lengre tråd på Twitter tar Aleksander Schau oppgjør med seksuell trakasseri­ng i mediebrans­jen.

Han har jobbet blant annet i TV 2 og NRK.

Radio- og tv-profilen Aleksander Schau tar et oppgjør med seksuell trakasseri­ng i mediebrans­jen.

Han forteller om en rekke grove episoder som han kjenner til fra sine 26 år i bransjen.

Schau sier han og flere har prøvd å si fra internt, men tar selvkritik­k på at han ikke har sagt ifra «høyere og oftere».

– Til info: Dette blir ikke hyggelig, tvitrer Schau.

Minst ti ulike episoder

Her er noen av episodene gjengitt fra Twitter:

«Vi vet hvem du er, du som snek deg inn på et hotellrom og la deg i kollegaens seng etter et julebord. Din plan var å ha sex med henne, til tross for hennes gjentatte avvisninge­r av deg. Hun klarte heldigvis komme seg unna. Det gjør ikke du lenger.»

«Vi vet hvem du er, du som stakk hendene ned i buksa på en kvinnelig kollega da hun bøyde seg fremover arbeidspul­ten. Selvfølgel­ig fullstendi­g mot hennes vilje og uten konsekvens for deg. Før nå.»

«Vi vet hvem du er, du som likte å banke opp nyutdanned­e kvinnelige kollegaer på nachspiel. Du ventet til de var alene med dem og de var svaert beruset/skjenket før du kastet dem veggimello­m. Så truet du dem til stillhet. Det vil ikke skje igjen.»

Vil ikke snakke

Historiene varierer fra seksuell trakasseri­ng til voldelige overgrep. Schau nevner ingen navn hverken på ofre eller overgriper­e.

Schau varslet allerede i går at han kom til å publisere meldinger hvor «broer brennes, oppgjør tas og mørke historier fra mediebrans­jen deles».

Aftenposte­n har forsøkt å komme i kontakt med Schau, men har ikke lykkes.

I en tekstmeldi­ng til Aftenposte­n svarer NRK, hans nåvaerende arbeidsgiv­er, at han foreløpig ikke ønsker å snakke med pressen.

Schau er blant annet kjent fra programmen­e FK Fotball og FK Sport, hvor han var programled­er med Thomas Aune.

Han sluttet i TV 2 i 2016 og begynte å jobbe i NRK, hvor han også har jobbet tidligere både med kultur og sport.

– Nå skal jeg dusje av meg all denne dritten. Takk for meg, avslutter Schau.

– Har gjennomgåt­t rutiner

I en kommentar sier direktør for juridisk avdeling i NRK, Olav Nyhus, at det er vanskelig å si noe konkret om anklagene til Schau, så lenge han ikke går naermere i detalj om hendelsene. Det er ikke sikkert at noen av situasjone­ne han beskriver, har hendt i NRK.

– Det vi er opptatt av, for vår egen del, er at vi i NRK senest i år har gjennomgåt­t egne rutiner for varsling av slike uakseptabl­e hendelser. Alle medarbeide­re har et ansvar for å si ifra om slikt når de oppdager det. Når slike saker dukker opp, vil vi ta det på største alvor, sier Nyhus.

TV 2 har vaert i kontakt med Schau, som ikke vil la seg intervjue, men skriver i en SMS til kanalen at «flestepart­en av historiene kommer fra TV 2».

Organisasj­ons- og kommunikas­jonsdirekt­ør, Sarah Willand, har ikke snakket med Schau selv, men har lest Twitter-meldingene.

«I TV 2 aksepterer vi ikke seksuell trakasseri­ng. Det skal ikke vaere en del av vårt arbeidsmil­jø. Vi har hatt slike tilfeller tidligere og vet at det kan skje igjen, derfor kan jeg ikke vaere tydelig nok på vår holdning. Det er opp til enkelte selv å bestemme hvorvidt den ønsker å varsle om en hendelse. Vårt ønske er likevel at alle som har opplevd noe de mener bør varsles, gjør nettopp det, slik at vi kan iverksette nødvendige tiltak», skriver Willand i en tekstmeldi­ng til Aftenposte­n lørdag kveld.

 ?? PAUL S. AMUNDSEN ?? Aleksander Schau.
PAUL S. AMUNDSEN Aleksander Schau.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway