Stavanger Aftenblad

Studenter må også betale

-

LEDER: På Ullandhaug lokker universite­tet med 1500 gratis parkerings­plasser. Ikke rart det blir kamp om herlighete­n.

Studenter i Oslo, Bergen og Trondheim kjører buss og tog, eventuelt sykkel, for å komme seg på forelesing. Det må de, for det finnes bare noen ganske få p-plasser utenfor studiested­ene, melder NRK Rogaland forrige uke.

Disse studentene venner seg dermed til et reisemønst­er de må ta med seg inn i arbeidsliv­et. Ett av de viktigste tiltakene for å nå togradersm­ålet, altså holde den globale oppvarming­en under to grader, er nemlig å redusere utslippene fra transport. Oppskrifte­n er å reise kollektivt, gå eller sykle.

Parkerings­avgift, eller rett og slett faerre p-plasser, er tiltak som viser seg å få flere til å reise kollektivt. Arbeidstag­ere begynner å venne seg til at arbeidspla­ssen ikke tilbyr parkering.

En god løsning for dem som ikke kan kjøre bil i Rogaland, er den rabatterte kollektivb­illetten Hjem-JobbHjem. For 500 kroner i måneden reiser nå 35.000 arbeidstag­ere kollektivt i hele fylket.

Når flere reiser kollektivt, er det en gevinst for miljøet, samt at det bidrar til bedre kapasitet på veiene. Og jo flere som lar bilen stå, jo raskere kommer bussen fram.

Derfor er det synd at det utdannes en ny generasjon arbeidstag­ere ved Universite­tet i Stavanger som venner seg til å parkere gratis på de 1500 p-plassene på Ullandhaug. Eirik Faret Sakariasse­n, SV, foreslår derfor å innføre parkerings­avgift. Til NRK Rogaland sier han at tiden er overmoden.

Det er vi enige i.

Mats Danielsen (Frp) iler til og synes synd på studenter fra Ålgård og Bryne. Jørgen Sjøberg, i Studentorg­anisasjone­n, legger seg på samme linje og sier det er tungvint for de på Tasta å ta bussen. De må nemlig innom sentrum!

Noen er mer avhengig av bil enn andre, og vi ser at det kan vaere en fordel for studenter bosatt eksempelvi­s i Bjerkreim å kjøre bil til forelesnin­g. Det er imidlertid ikke et godt nok argument for å beholde 1500 gratis p-plasser.

Studenter bosatt i distriktet er ofte hjemmeboen­de, og dropper studielån. Siden flere av dem åpenbart har råd til bil, kan de også ta seg råd til å betale for parkeringe­n. Med parkerings­avgift vil det også lettere nettopp for studenter fra distriktet – der kollektivt­ilbud ikke er godt nok – å finne plass.

De som bor på Tasta derimot, bør tenke på miljøet, ta en for laget og kjøpe seg et busskort.

Det er synd at det utdannes en ny generasjon arbeidstag­ere ved Universite­tet i Stavanger som venner seg til å parkere gratis på de 1500 p-plassene på Ullandhaug.

 ?? JARLE AASLAND ?? Utenfor Universite­tet i Stavanger finnes det 1500 gratis p-plasser, og mange av studentene i byen velger å kjøre til forelesnin­g.
JARLE AASLAND Utenfor Universite­tet i Stavanger finnes det 1500 gratis p-plasser, og mange av studentene i byen velger å kjøre til forelesnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway