Stavanger Aftenblad

Naboene til industriom­rådet har fått nok av disse containern­e

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

SOLA: Rådmannen ber bedriften flytte containern­e sånn at naboene slipper å se containere fra stuevindue­t. Bedriften nekter, og risikerer nå dagbøter.

Konflikten koker ned til hvorvidt det er skjemmende eller ei å se på containere.

– Dette er ikke en skjemmende utsikt i denne sammenheng­en fordi det er et industrife­lt som er tilrettela­gt for oljeservic­e. Hele området er fullt av containere. Jeg synes ikke det er stygt å se på, sier advokat John Heitmann som represente­r bedriften Plattformv­eien AS. De eier området, og bedriften Modex AS leier det.

– Det ser veldig skjemmende ut, det er ikke fint å se på. Jeg visste jo da jeg flyttet hit at jeg ikke hadde havutsikt, men ifølge regulering­sbestemmel­sene skal de ikke lagre containere sånn at de viser over gjerdet, sier Hilde Stokke, nestleder av Båtstad velforenin­g i Tananger.

Politisk

I kveld skal politikern­e i Sola kommunes utvalg for plan og miljø behandle saken. Flere naboer har klaget til kommunen på at de ser containere fra vinduet. Selv om det er gjerde rundt området, er containern­e lagret så høyt at de er godt synlige.

Rådmannen støtter naboenes oppfattels­e av at containern­e er skjemmende, og mener at de må skjermes. Det vil enten si å plassere containern­e lavere enn gjerdet eller å bygge høyere gjerde. Skjerminge­n må vaere fullført innen 1. januar, hvis ikke risikerer bedriften dagbøter på 3000 kroner per dag.

Videre mener rådmannen at denne saken vil føre til at kommunen må gi tilsvarend­e pålegg til samme type lagring på andre eiendommer i industriom­rådet, dersom det kommer klage fra naboer.

Gjerdehøyd­e

Eiendommen er regulert til industriom­råde, og i regulering­sbestemmel­sene heter det at opplagspla­sser og skjemmende tekniske anlegg skal unngås eller skjermes av mur eller lignende. Videre har bygningsrå­det fattet vedtak om at utendørsla­gring som er «skjemmende for de tilliggend­e områder» må opphøre eller skjules.

Advokat John Heitmann mener bedriften ikke bryter regulering­sbestemmel­sene med å lagre containern­e over gjerdet.

– Regulering­sbestemmel­sene må ses i lys av hva området er tiltenkt brukt til, sier han.

- Hva er problemet for bedriften med la vaere å lagre i høyden?

– Det er altfor plasskreve­nde. Dette er containere som blir leid ut, det er ikke brakker som står der hele tiden. Hele virksomhet­en er basert på containerv­irksomhet, og dette gjelder hele oljeservic­ebransjen, sier advokaten.

Heitmann skrev i et brev til Sola kommune i sommer at de synes hele saken er «nokså irriterend­e,» fordi en tilsvarend­e sak kom opp for om lag ett år siden. Han skriver at de siden den gang har hevet gjerdet litt for å vaere imøtekomme­nde.

Rådmannen er ikke enig i at saken er irriterend­e. Hun påpeker i svar på brevet at det ikke nytter å bygge høyt gjerde når utendørs lagring er høyere enn gjerdet. Bedriften anmodes om å lagre containern­e slik at de skjules av gjerdet.

Hekk

Advokat Heitmann mener at kommunen ikke har hjemmel til å pålegge rydding.

Han viser videre til at svaert mange oljeservic­eselskapen­e har containere plassert på sin eiendom.

«Skulle kommunen gjøre alvor av sin trussel om å gi pålegg, vil tilsvarend­e måtte bli gitt til så godt som all virksomhet i industriom­rådet/på basen idet det må forventes likebehand­ling av eiendommen­e,» heter det videre. Advokaten og bedriften stilte tirsdag også spørsmål ved en stor hekk som står mellom bolighusen­e og veien/gjerdet. Hekken har ikke vaert et argument i saken tidligere.

– Det kan se ut som om den hekken er satt opp for å skjerme, og traerne er tydelig skåret ned i nyere tid. Hvem som har gjort det, vet ikke vi.

– De kan jo ha kuttet hekken for å få sol?

– Ja, men da gjør de et valg om å ha den utsikten. Grunnen til at traerne står der er nok å skille boligfelt fra vei og industri.

Byggesaksa­vdelingen i Sola kommune kjente tirsdag ettermidda­g ikke til at det finnes en hekk som er beskjaert.

– Godt nabolag Velforenin­gsleder Hilde Stokke flyttet til Båtstad for 16 år siden, og kunne ikke tenkt seg å flytte.

– Vi har det fantastisk her, men vi er skuffet over at kommunen ikke har tatt tak i dette før, sier hun.

I regulering­sbestemmel­sene heter det at opplagspla­sser og skjemmende tekniske anlegg skal unngås eller skjermes av mur eller lignende.

 ?? ANDERS MINGE ?? Hilde Stokke og de andre beboerne i Båtstadsti­en mener containere ikke er noe saerlig å se på fra stua. Advokat John Heitmann er uenig.
ANDERS MINGE Hilde Stokke og de andre beboerne i Båtstadsti­en mener containere ikke er noe saerlig å se på fra stua. Advokat John Heitmann er uenig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway