Stavanger Aftenblad

Ferskt Forusselsk­ap i vill vekst

-

FORUS: Boost AI er stjerneeks­emplet på hva som vokser ut av et oljekriser­ammet Forus. På halvannet år har robot-oppfinnern­e skapt 50 jobber – og mer skal det bli.

–Det går veldig bra. Innen et par måneder begynner vi å gå i pluss. Vi kunne fått det til før, men det er en balansegan­g i forhold til hvor raskt vi skal vokse, sier Lars Ropeid Selsås (29), hovedeier og administre­rende direktør i Boost AI.

Han tar imot oss i kontorloka­lene på Sandnes-siden av Forus. Her er det ennå god plass for vekst. Det passer fint, for Lars Ropeid Selsås og med-grunnlegge­rne Henry Vaage Iversen og Hadle Selsås, har ambisjoner.

–Det er vanskelig å vaere i ekstrem vekst og samtidig gå i pluss, men det ser ut til å gå greit, sier Selsås. Nylig markerte bedriften at over 30 kunder er sikret. De 50 ansatte skaomsette­r for mellom to og tre millioner kroner i måneden. Nå peker alle piler bratt, rett opp.

– Ett år fram i tid er vi sikkert 200 ansatte. Mot slutten av neste år har vi kanskje mellom 10–20 millioner kroner i omsetninge­n i måneden. Vi visste at vi skulle få til noe stort, men visste ikke helt hvordan veien dit skulle bli, sier 29-åringen.

Boost AI har lite kontakt med nyskaperne innen oljebransj­en eller andre oppstarter­e.

– Vi er veldig dedikert på det vi holder på med, og bruker ikke mye tid på mingling og events.

Å etablere seg i Stavanger/ Sandnes-området er helt greit som noe annet sted, mener Selsås. Kontorene er billige etter oljenedtur­en og det er grei tilgang på arbeidskra­ft. Dessuten er flyplassen er helt ok.

Tar ikke ferie

Selsås har jobbet 12–14 timer i døgnet, sju dager i uken siden oppstarten. Ferie har han ikke hatt.

– Det er fordi det er kjekt, men jeg har store ambisjoner også. Da må du jobbe mye. Det skiller nok oss fra en del andre grundere. Det er ikke alle som faktisk gidder jobbe så mye, sier 29-åringen.

På det meste har oppstartss­elskapet fått seks nye ansatte på en uke. Kristoffer Skarra er den sist ankomne. Han jobber med drift og operasjone­r. Hos Boost AI kjører han tester.

Kunstig intelligen­s

Tidligere har Selsås sagt at ambisjonen er å bli et «unicom-selskap». Det er betegnelse­n på selskaper i Silicon Valley med markedsver­di på én milliard dollar. Enn så lenge er det chaterobot­en «James» det brukes penger på. Han er kanskje bedre kjent som «Banki» hos Sparebank 1 SR-Bank eller etter hvert som «Kari» ute i kommunene.

Boost AI jobber allerede mot flere land i Norden og ser ut over mot resten av verden.

– Om ett år har vi nok fotfeste i andre land en Norden også, tror Selsås. Storheter som Google, Facebook, Microsoft, Amazon og IBM må regnes blant konkurrent­ene.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kristoffer Skarre kom til Boost AI for et par uker siden.– Boost AI skal ansette kanskje så mange som 150 nye kolleger det neste året, tror grunder Lars Ropeid Selsås (med ryggen til).
KRISTIAN JACOBSEN Kristoffer Skarre kom til Boost AI for et par uker siden.– Boost AI skal ansette kanskje så mange som 150 nye kolleger det neste året, tror grunder Lars Ropeid Selsås (med ryggen til).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway