Stavanger Aftenblad

Søket etter Øystein ble en notis i avisen

-

SERIE: Familien ønsket mye publisitet om leteaksjon­en etter Øystein Geithus Husby. De ville ha hjelp til å finne ham. Aftenblade­t skrev, men ga ikke saken store oppslag. Hvorfor?

Øystein forsvinner lørdag 12. november 2016. Mandag 14. november 2016 blir en sak nettet på Aftenblade­t.no med tittelen «Politiet ønsker tips om savnet Stavanger-mann».

Mange leste saken

Artikkelen ble senere oppdatert og hadde etter en tid 145.196 visninger på Aftenblade­t.no. Dette er et veldig høyt tall. En normalt godt lest sak i Aftenblade­t har 10.000 visninger. Ved å gå bak tallene kan vi se at over halvparten av trafikken kom via Facebook til Aftenblade­t.

Allerede søndag ettermidda­g, dagen etter at Øystein forsvant, ble Facebook-gruppen «Øystein Savnet» opprettet. Familien ville at folk skulle få informasjo­n og bidra i letingen. De la til sine venner, som la til sine venner, og gruppen vokste raskt. Til slutt var over 3000 personer med.

Familien opplevde at det var godt å ha en arena. Her kunne de dele informasjo­n. Øysteins bror, Bjørn Tore Husby, kjente at det lindret uroen. Det var ikke stillstand. Noe skjedde.

Hver dag la de ut oppdaterin­ger om hvor de hadde lett og planene for neste dag. De fikk mye støtte. Dager Bjørn Tore Husby skrev han ville lete rundt Store Stokkavatn, møtte det opp folk han ikke kjente. Noen hadde et forhold til Øystein, andre ikke.

Omtanken og meldingene på sosiale medier varmet. Så begynte det å komme sårende og ufølsomme innlegg. De måtte sile kommentare­ne som ble publisert.

Kontaktet Aftenblade­t flere ganger

Saken toppet fronten på Aftenblade­t.no en stund. Så forsvant den nedover på siden. I papiravise­n ble det en notis. Bjørn Tore fikk følelsen av at forsvinnin­gen ikke var viktig. Han kontaktet blant annet Aftenblade­t flere ganger, fikk litt omtale, men opplevde ikke å nå gjennom med det de kjente som den viktigste og største saken i regionen på det tidspunkte­t.

– Jeg ville at de skulle skrive. Mediene bestemmer mye hva folk er opptatt av, og vi ville finne Øystein, sier Bjørn Tore Husby.

Allerede søndag ettermidda­g sendte familien følgende e-post til Aftenblade­t: «Det hadde vaert fint med hjelp til oppmerksom­het rundt forsvinnin­gen. Politiet har startet etterforsk­ning.» De la ved en link til Facebook-gruppen «Øystein Savnet».

– Hvorfor opplevde Bjørn Tore Husby at det ikke var stort ønske om å skrive under leteaksjon­en?

Nyhetssjef Tommas Torgersen Skretting kom på jobb klokken 14.00 søndag, noen timer etter at Øystein Husby var forsvunnet. Nyhetssjef­en i Aftenblade­t tar de redaksjone­lle beslutning­ene gjennom døgnet. I vanskelige tilfeller i samråd med redaktøren­e.

– Selv om vi helst skulle sluppet alle slike saker, hender det dessverre at vi får meldinger om forsvinnin­ger og selvmord, sier Skretting. Han forteller at mediene alltid blir informert av politiet dersom det gås ut med offisielle etterlysni­nger etter savnede personer i vårt distrikt.

– I slike saker pleier vi som hovedregel ikke å

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway