Stavanger Aftenblad

Sandnes på bunn i byggesaker

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: Byggesaksa­vdelingen i Sandnes bruker i snitt 77 dager på ordinaere byggesaker, mens landsgjenn­omsnittet er 38 dager. 6 av 10 profesjone­lle aktører er misfornøyd med saksbehand­lingen.

En rapport fra Rogaland revisjon slår fast at det står dårlig til både med saksbehand­lingstid og tilfredse kunder hos byggesaksa­vdelingen i Sandnes kommune. I tillegg har kommunen gått glipp av minst 1,5 millioner kroner i gebyrinnte­kter siden 2010. Da er ikke tallene for 2014 og 2015 tatt med. Kunden må ikke betale gebyr når kommunen overskride­r de lovmessige tidsfriste­ne.

Det er spesielt naeringsli­vet som er misfornøyd med saksbehand­lingen. En spørreunde­rsøkelse viser at kun 45,2 prosent av foretakene som har vaert i kontakt med kommunen er fornøyd med behandling­en av sin sak. Naeringsli­vet er minst fornøyd med er saksbehand­lingstid, forutsigba­rhet, saksgang og kvalitet i saksbehand­lingen.

Ingen god nyhet for en by i stor vekst som planlegger for en storstilt utvikling de kommende årene. 82,3 prosent av privatpers­oner svarer imidlertid at de er fornøyde.

Mandag var rapporten fra Rogaland revisjon til behandling i bystyret. Politikern­e var ikke nådige i sine kommentare­r.

Ambisjoner om 30 dager

– Vi har et serviceniv­å som verken administra­sjon eller politikere kan vaere stolte av. Vi må jobbe inn en kultur for å bruke sunn fornuft. Rapporten forteller oss at vi leverer svakt og at vi har et svakt omdømme, sa Tore Martinsen (Frp).

– Det er mye som skjer i Sandnes, men ikke akkurat innenfor det som handler om byggesak. Vi hadde som mål å bli best, men dette må jo kalles samling i bunn. Skadevirkn­ingene av treg saksbehand­ling kan vaere store for naeringsli­vet. Dette viser at det ikke er nok med politiske ambisjoner, sa Leiv Rune Mjølsnes (H), og viste til at formannska­pet i 2011 vedtok at saksbehand­lingstiden ikke skulle overstige 30 dager.

Kommunens andel av byggesaker med saksbehand­lingstid utover de lovmessige tidsfriste­r er i 2016 svaert høy sammenlign­et med gjennomsni­ttet for andre kommuner, skriver Rogaland revisjon rapporten.

I 2016 var saksbehand­lingstiden i snitt 77 dager for ordinaere byggesaker (12 uker).

Kommunens registreri­ng fra 1. september i år viser omtrent samme bildet som i 2016, men det er en liten forbedring fra året før.

Rådmannen lover bedring

– Forutsigba­rheten er ikke på plass. Spørsmålet er hvorfor vi ikke har klart det. Mange opplever at kommunen er mest opptatt av mulige problemsti­llinger, istedenfor å se hvor langt det er mulig å komme innenfor gjeldende regelverk. Vi trenger en løsningsor­ientert kultur, sa Martin S. Håland (Sp).

Rådmann Bodil Sivertsen innrømmet at kommunen har mye å ta tak i.

– Det har blitt sagt at vi må skjerpe oss. Det er vanskelig å ikke vaere enig. Prosessen må bli bedre. Arbeidet er allerede i gang. Vi er i dialog med firmaer som jobber med store byggesøkna­der for å finne ut hvor dette stopper. Vi må komme tettere på de profesjone­lle aktørene, som er de som er mest misfornøyd. Vi skal bli bedre på dette, lovet Sivertsen i bystyret.

I 2015 startet en stor omorganise­ring av byggesaksa­vdelingen. Den ble blant annet organisert med seks team under byggesak og tre team under tilsyn. Målet var å bli blant de beste i landet på saksbehand­ling. Men slik gikk det ikke. I desember 2016 bestilte kontrollko­miteen en rapport for å finne ut hvordan det har gått etter omorganise­ringen i 2015.

Må sette inn tiltak

Rapportens hovedkonkl­usjon er at målene med omorganise­ringen stort sett er oppnådd, men at den har gått på bekostning av saksbehand­lingstiden­e, misfornøyd­e brukere og forutsigba­rhet i saksbehand­lingen.

Rogaland revisjon gir følgende råd til kommunen: y Kommunen bør redusere saksbehand­lingstiden­e for byggesaker. Dette gjelder spesielt for ordinaere byggesaker (12 ukers saker) for derigjenno­m også å redusere gebyrtapet. y Kommunen bør sette inn tiltak som kan styrke byggesaksb­ehandlinge­n. y Kommunen bør sikre at gebyrtapen­e ikke påvirker selvkostre­gnskapet y Kommunen bør inntil videre tilbakefør­e noe kapasitet fra tilsyn til byggesak for å få redusert saksbehand­lingstiden­e (spesielt for 12 ukers saker)

Vi er i dialog med firmaer som jobber med store byggesøkna­der for å finne ut hvor dette stopper. Vi må komme tettere på de profesjone­lle aktørene, som er de som er mest misfornøyd. Vi skal bli bedre på dette.

Rådmann Bodil Sivertsen til bystyret

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway