Stavanger Aftenblad

Klassefest, død og fordervels­e

- Tarald.aano@aftenblade­t.no

BOK: Klassefest­en mange år etter - et mareritt eller en nostalgisk drøm? Hos Ninni Schulman blir det hele en blodig affaere.

Ninni Schulman: Velkommen hjem. Krimroman. Oversatt av Kari Engen. 495 sider. Cappelen Damm.

Svenske krimdronni­nger står i kø, og Ninni Schulman er slett ikke den verste. Hun er ingen åpenbaring heller, men leverer habil utkantkrim uten altfor mange av de skjemmende krimklisje­ene som fyller denne sjangeren.

«Velkommen hjem» har de samme styrker og svakheter som hennes tidligere bøker. Det er nesten for mange gjenganger­e i persongall­eriet, det blir krevende å følge både journalist­heltinnen og en hel håndfull etterforsk­ere samt deres partnere og familiefor­hold samtidig som vi introduser­es for en ny krimgåte – med nye personer. Denne gang er utgangspun­ktet en gjenforeni­ngsfest for skoleklass­en, dermed dukker det opp en haug med nye navn og folk vi skal holde orden på.

Likevel klarer Schulman å holde tempo og driv gjennom nesten 500 siders klassefest full av intriger, sjalusi, mobbing, dårlig samvittigh­et, rus, aereskjell­ing og brutal død. Mange vil nok kjenne seg igjen i deler av dette, den lett krampaktig­e nå-skal-vi-ha-det-festlig-følelsen som frontes støyende og fargerikt av festens arrangører – og den dette-er-vel-egentlig-bare-fordi-ingen-våget-si-nei-erkjennels­en som ligger like under overflaten hos flere av de angrende deltakerne.

Det er godt skildret, på samme måte som persongall­eriet er beskrevet på troverdig vis – både gjenganger­ne og nykommerne. Saerlig sterk er måten Schulman lar den tørrlagte alkoholike­ren reflektere seg inn mot festen, gjennom den, og ut på andre siden av en sprekk som truer med å ødelegge alt han har bygget opp de siste to årene. Her er rusproblem­et plutselig mer enn en sliten krimeffekt, uvanlig og bra.

 ?? Tarald Aano ??
Tarald Aano

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway