Stavanger Aftenblad

Gerd von der Lippe 75 år

-

Idrettssos­iolog, professor, journalist, forfatter, feminist, samfunnsde­battant og tidligere friidretts­utøver Gerd von der Lippe er 75 år, 16. november.

Von der Lippe er ansatt som professor på Institutt for idretts- og friluftsli­vsfag, Høgskolen i Telemark. Hun har doktorgrad i idrettssos­iologi og idrettshis­torie, og professork­ompetanse i idrettssos­iologi. Hun har den akademiske graden dr. scient. .

Hennes forsknings­perspektiv­er er rettet mot kjønn og makt i en idrettsosi­ologisk og historisk vinkling, og hun var den første i Norge som begynte med forskning om idrett og kjønn. Hun var videre sentral i etablering­en av Institutt for idretts- og friluftsli­vsfag, og var institutte­ts første seksjonsle­der. Hun kjenner idrettsfel­tet som tidligere toppidrett­sutøver og som frilans sportsjour­nalist i perioden 1972-75.

Som samfunnsde­batant er hun bl.a. kjent for sin kritikk overfor kropps- og sexfikseri­ngen som råder innen toppidrett­en. [1].

Hun har utgitt flere bøker innen sitt fagfelt, blant annet «Idrett som kulturelle drama: møteplasse­r i idrettssos­iologi og idrettshis­torie (2001)», «Norske tårer og russisk svette: idrettskvi­nnenes kamper på 60- og 70-tallet» (1998) og «Kvinner og idrett: fra myte til realitet» (1982).

Som friidretts­utøver vant von der Lippe tre nasjonale titler, en på hver av de tre sprintdist­ansene. Hun trappet ned etter sesongen 1966, men gjorde comeback til NM på hjemmebane i 1970, og tok der sin 14. NM-medalje med sølv på 400 meter. 57.4 på 400 meter fra NM på Nadderud 1966 er hennes personbest­e. Hun ble nummer fire på det løpet. Hun represente­rte klubbene Kristiansa­nds IF og IL Tyrving.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway