Stavanger Aftenblad

Pytt Pytt

- Sigve Ims

For meg ble det en stor teater- og kunstopple­velse med solid element av ettertanke. Samtidig som jeg laerte ørlite mer om et av utrykkene i det norske språk som faktisk stammer fra Rogaland.

Jeg fikk med meg Strandaspi­llet spilt midt på natta utendørs i Sogndalstr­and en våt fredagskve­ld i august. Det var verdt både kulden, pengene og det faktum at jeg ikke hadde et tørt klesplagg på kroppen. Det finnes faktisk vaer der selv ikke Berganskla­er holder mål.

Stykket handlet om tida rundt reformasjo­nen og en ung mann fra det lille stedet Pytten som desperat prøvde å hevne drapet på foreldrene sine. Hele livet hans ble besatt av hevntanker. En bitter mann som brukte alle kreftene sine på hevn.

Så vet vi det alle. Det er lett å bli sittende fast i bitterhet. Lett å bruke krefter og energi på å ville hevne seg der noen har gjort vonde ting mot oss. Både i Strandaspe­let og i det virkelige livet kan det vaere god grunn til å tenke slik.

Men Bibelen er tydelig. Bitterhet ødelegger et menneskes liv: «Se til at ingen går bort fra Guds nåde! La ingen bitter rot få vokse opp og volde skade så mange blir forgiftet.» (Hebr.12.15)

Så fikk vi også vite at uttrykket – «pytt, pytt» stammer fra legenden om Jo Pytten i Sokndal. Og Spelet formidlet definitivt at livet ikke blir noe pytt, pytt om vi henger oss opp i hevntanker og bitterhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway