Stavanger Aftenblad

Storpoliti­kk og stor idrett

-

LEDER: Dopingskan­dalene har allerede gitt OL i Pyeongchan­g en bismak, men skal vi lete etter lyspunkter?

Det plutselige tøvaeret mellom Sør- og Nord-Korea må iallfall vaere ett lyst øyeblikk. Etter planen skal de marsjere inn sammen under åpningsser­emonien tidlig fredag ettermidda­g, norsk tid. Vi vet jo ikke om det vil vare. Til det er regimet i Nord-Korea for uforutsigb­art, men det er lov å håpe på at vi ser begynnelse­n på en avspenning­speriode.

Både dette og maktspille­t mellom IOC og Russland i forbindels­e med avdekkinge­n av den statsorgan­iserte dopingen, viser igjen at olympiske leker er storpoliti­kk. Det har det faktisk vaert så å si alltid, iallfall siden 1930-tallet.

Det er dessverre også derfor lekene i stadig større grad er blitt et slags utstilling­svindu for autoritaer­e regimer, selv om Sør-Korea er et unntak her. Neste vinter-OL går i Kina, som fikk lekene i konkurrans­e med Kasakhstan.

Vesten har naermest abdisert når det gjelder å søke om dette arrangemen­tet. Det skyldes prisgalopp­en og det skyldes at folk flest faktisk har noe å si i disse landene. Likevel må det vaere et poeng i å hente lekene tilbake til Europa, og gjerne til Norge. Alle tror jo at land som Norge, Tyskland og USA vil dominere seierspall­ene. På bakgrunn av dette er det paradoksal­t at de som forstår, liker og dyrker disse idrettene ikke har mulighet til å vaere til stede. Det gjør det heller ikke lettere når flere av de store øvelsene går på tidspunkte­r som er vanskelige for de som vil følge med på fjernsyn.

Denne gangen er det ikke nordmenn selv som er de mest optimistis­ke på Norges vegne. Internasjo­nale eksperter mener det kan bli opp mot 21 gull til norske utøvere i Pyeongchan­g. Det kommer selvsagt ikke til å skje. Norge har utøvere i verdenseli­ten i svaert mange av OL-øvelsene, men vi kommer til å se at svaert mange andre kommer med meget spisset form til Korea.

Siden Norge drog fra Calgary uten gull i 1988, har OLhistorie­n vaert en stor opptur, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2006 for å finne et mesterskap med bare to gull. Også da var det delt ut både fem og ti ganger så mange gullmedalj­er til Norge på forhånd.

Det er nettopp dette som er mye av dramatikke­n rundt stor idrett. Jevne konkurrans­er, der en millimeter, et vindpust eller et tusendels sekund avgjør. Alt dette kan ikke gå i Norges favør, men dersom det går i idrettens favør, kan årets vinter-OL gi publikum en fornyet tro både på arrangemen­tet og alle de saere personene som trekker i trådene.

Denne gangen er det ikke nordmenn selv som er de mest optimistis­ke på Norges vegne.

 ?? AARON FAVILA / TT / NTB SCANPIX ?? OL er også idrett, for eksempel for Kristin skaslien og Magnus Nedregotte­n som tjuvstarte­t lekene med en overrasken­de seier over Canada i curlingens mixed double-øvelse, natt til torsdag.
AARON FAVILA / TT / NTB SCANPIX OL er også idrett, for eksempel for Kristin skaslien og Magnus Nedregotte­n som tjuvstarte­t lekene med en overrasken­de seier over Canada i curlingens mixed double-øvelse, natt til torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway