Stavanger Aftenblad

Vinterferi­estart: Advarer mot vanskelige kjøreforho­ld

-

OBS-VARSEL: Store nedbørsmen­gder både i lavlandet og til fjells gir en utfordrend­e start på vinterferi­en. I fjellet er det varslet stor skredfare.

– Det er en god del vaer i vente de neste dagene. Vi har akkurat sendt ut flere OBS-varsel for fredag på grunn av store nedbørsmen­gder, sier Aslaug Skålevik Valved, vakthavend­e meteorolog ved Vaervarsli­nga på Vestlandet.

Det er meldt 40–60 mm nedbør sør for Boknafjord­en fredag. Med andre ord ingen drømmestar­t på vinterferi­en.

Den store nedbørsmen­gden kan gi vanskelige kjøreforho­ld på grunn av fare for overflatev­ann. Det blir også vanskelige kjøreforho­ld i fjellet der nedbøren kommer som snø. I tillegg er det ventet mye vind. Noe som gjør kjøreforho­ldene ekstra vanskelige.

Lite sol i vente

– Det blir en heftig start på vinterferi­en. Vi anbefaler dem som skal til fjells om å reise fredag ettermidda­g eller kveld. Eventuelt tidlig lørdag før det igjen skal blåse opp utpå ettermidda­gen. Det er ventet en ny runde med nedbør lørdag kveld, sier Valved.

Fredag blir det sørlig stiv kuling og til dels sterk kuling som går over til frisk bris utover kvelden. Vinden skal øke igjen lørdag ettermidda­g til stiv kuling.

I Sirdal holder gradestokk­en seg på minussiden, men i Sauda kryper den oppover til 3–4 plussgrade­r i helgen.

– Det er et nytt lavtrykk på vei inn fra Nordsjøen. Jeg ser faktisk ikke et eneste glimt av sol i prognosene. Det blir lavtrykk og mye nedbør. De som har hytte på fjellet må belage seg på å måke en del snø, advarer Valved.

Statsmeteo­rolog Kristian Gislefoss som har god oversikt over langtidspr­ognosene, gir glimt av håp i en ellers grå start på vinterferi­en.

– Nedbøren gir seg i løpet av mandagen og både tirsdag og onsdag ser ganske bra ut. Det er mulighet for gløtt av sol både i lavlandet og til fjells i sirdalsomr­ådet og på Hovden, varsler Gislefoss.

Onsdag er dessverre nedbøren tilbake.

– Det blir ikke de samme mengdene som i starten av uka. Alt i alt blir det nok ikke det store vinterferi­evaeret, men det gjelder å ta med seg de små glimtene som kan dukke opp, råder Gislefoss.

Stor rasfare i fjellet

De store mengdene nysnø betyr stor skredfare i fjellet.

– Vi ber folk vaere oppmerksom­me på skredfaren. Torsdag og fredag har vi varslet faregrad 3 for både Sauda og Røldal. Noe som signaliser­er betydelig skredfare, advarer Håvard Thorset, vaktleder hos snøskredva­rslinga.

Han tror faregrad 3 blir gjeldende også gjennom helgen selv om nedbørsmen­gden skal avta noe lørdag.

Varsom.no har ikke egen varsling for Sirdal og Hunnedalen, men skredfaren her vil vaere omtrent den samme som i Saudaområd­et.

– Også her er det ventet store mengder snø og mye vind. Noe som danner ferske nysnøflak i leområder. Det er en sammensatt snødekke med rim og kantkorn under den ferske fokksnøen. Det kan føre til større skred, forklarer Thorset.

Han advarer alle som skal til fjells i vinterferi­en.

– Det er komplisert­e forhold i det bratteste terrenget. Alle som skal ferdes i slike områder bør ha mye kunnskap og erfaring. Vi ber folk flest om å holde seg unna terreng brattere enn 30 grader, sier Thorset.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway