Stavanger Aftenblad

– Veien forbi Stavtjørn til Ørsdalen er trygg på fredager

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

BJERKREIM: Foreldre i Ørsdalen er sinte og redde. De frykter at det skal skje en ulykke med skolebusse­n på glatta. Hvordan kan det ha seg at kravet til vinterveik­lasser er lik ved kysten og i høyden, spør de.

Det gjør noe med folk som må leve i pakt med vaeret for å få hverdagen til å fungere. Derfor blir ørsdølene sinte når det lille de ber om fra storsamfun­net, uteblir. Nå ber de om strøsand og brøyting. Eller mer korrekt: De ber om at veien til Ørsdalen blir strødd og brøytet tilstrekke­lig også for fastboende.

– Fredag er aldri et problem. Da kommer hyttefolke­t. Men vi vil at veien skal vaere sikker også på onsdager, sier Berit Bjordal.

Det irriterer henne at det hele styres fra Egersund. Egersunder­ne vet ikke hvor skoen trykker. Det kan snø på toppene i Bjerkreim uten at det registrere­s i Egersund.

Ørsdølene vil ikke skylde på de som brøyter og strør. Jobben er satt bort til private. Det er de som bestemmer som skytset rettes mot – Vegvesenet og Mesta.

Sykebilen ble stående fast

– Vi har en datter som er kronisk syk. Det kan derfor ende i en katastrofe hvis sykebilen ikke kommer fram. Det er vel derfor denne saken engasjerer oss så sterkt. For eksempel 14. desember. Vår datter ble stående i Malmeisbak­ken. Mannen min kjørte ut for å hjelpe. I en bakke var det null feste. Det gikk galt og han endte på taket. To andre bilder hadde tilsvarend­e opplevelse­r, sier Berit Bjordal og legger til at de har opplevd at sandkassen i bakken er tom.

Vegvesenet

Tormod Eikeland i Vegvesenet sier i en e-post at han har vaert i kontakt med Mesta om saken. Han forklarer at fylkesvei 117 er definert som en vintervei som er godkjent for hard snø og is. Sandstrøin­g skal skje før forhol dene kommer under kravet til vedlikehol­dsstandard­en.

I en annen e-post skriver Tor Osvar Walskaar i Vegvesenet at kravet til vinterveik­lasser er lik for hele landet. Kravet er likt enten det er ved kysten eller i høyden.

– Det er dette som provoserer oss. Det bør jo vaere et annet krav her hvor veien går ved stup og dype vann og hvor det kan stå om livet hvis det går galt. Trafikk på glatta i en by handler jo tross alt om noe helt annet, sier Berit Bjordal.

Walskaar beklager overfor ørsdølinge­ne at sandkassen var tom den dagen de trengte sanden som mest.

– Før i tiden var det mye bedre, sier Bjordal.

Aftenblade­t møtte tre blad Bjordal på parkerings­plassen ved Stavtjørn. Det står en trailer parkert ved tunnelåpni­ngen.

– Jeg tipper det er for glatt for den på andre siden, sier Kåre Bjordal. Før jul var han vitne til at en semitraile­r som ble stående i ni timer. Også to andre semi- trailere har blitt stående i bak- ken.

Ikke kravstore

– Vi er rasende. Ikke på de som har strøjobben, men på de som bestemmer. Vi får beskjed om at det er innenfor normen. Men normen her og den samme normen i byen, handler om to helt forskjelli­ge ting, sier Kåre Bjordal og legger til.

– Det er av og til så mye snø at det tar opp under bilen når vi kjører.

De forteller om alle gangene de ikke tør kjøre. Livet i Ørsdalen skal ikke vaere et sjansespil­l. Livet i den vakre dalen skal leves like trygt som alle andre steder.

– Vi er ikke kravstore. Vi ber bare om nok strøsand når det er glatt og nok brøyting når det er snø. Det er det hele. Jeg har sett skolebusse­n komme med stive jul ned brekka, ikke denne vinteren, men tidligere. Det håper jeg aldri skjer igjen, sier Berit Bjordal.

Det kan derfor ende i en katastrofe hvis sykebilen ikke kommer fram. Det er vel derfor denne saken engasjerer oss så sterkt.

Berit Bjordal

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Kåre, Berit og Siv Elin Bjordal ved veien som til tider oppleves som en trussel mot å bo på et vakkert sted som Ørsdalen.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Kåre, Berit og Siv Elin Bjordal ved veien som til tider oppleves som en trussel mot å bo på et vakkert sted som Ørsdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway