Stavanger Aftenblad

Sykehjem får kritikk for uforsvarli­g helsehjelp

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Pasienten med nyreproble­mer ble innlagt på sykehjem med beskjed om å drikke mye. Det endte med at han dehydrert og underernae­rt ble lagt inn på sykehus, der han døde.

Familien mente på et tidspunkt at pasienten var så dårlig at de ba om at Bergåstjer­n sykehjem kontaktet legevakt. Pasienten ble hentet av ambulanse.

I journalen heter det: «Har ifølge ambulansep­ersonalet kun tatt til seg 200 ml drikke i dag. Har stående hudfolder. Sier selv han kastet opp det han drakk. Fremstår som svak og er i tydelig redusert AT (allmenntil­stand). Knapt krefter til å snakke.»

Pasienten blir sendt videre til SUS. «Han blir innlagt (avdeling) via legevakt med dehydrerin­g, underernae­ring (...) Pasienten blir behandlet med intravenøs vaeske og sondeernae­ring.»

Han dør på sykehuset tre uker senere.

– Uforsvarli­g

Familien har klaget behandling­en ved Bergåstjer­n sykehjem inn for Fylkesmann­en, som nå konkludere­r med at «helse- og omsorgstje­nesten (...) i sin helhet var uforsvarli­g.» Videre konkludere­r Fylkesmann­en med at medarbeide­re ved sykehjemme­t ikke har nok kompetanse om journalfør­ing.

Selv om Fylkesmann­en mener at det foreligger brudd på regelverke­t, mener de ikke at det er grunnlag for reaksjoner mot sykehjemme­t. «Vi registrere­r at kommunen har innett alvoret i denne saken, og denne tilsynssak­en som retter seg mot virksomhet­en blir derfor ikke sendt Statens helsetilsy­n for videre behandling.»

Pårørende skriver i sin klage at de opplevde at personalet var redde for å gå inn til pasienten, som var isolert i fem uker. Han var isolert på grunn av smittefare. Pasienten kom rett fra SUS, der han hadde blitt behandlet for nyreproble­mer, til Bergåstjer­n. Målet for korttidsop­pholdet var å bedre allmenntil­standen og å bli smittefri. Planen var at han, når han ble sterkere, skulle opereres ved SUS.

Fylkesmann­en konkludere­r slik: «Det er vårt inntrykk at virksomhet­en ikke forstod rekkevidde­n og konsekvens­en av hvordan isolering over en slik lang periode kunne ha innvirknin­g på appetitt, motivasjon og livsglede.»

Videre mener Fylkesmann­en at isoleringe­n ble gjennomfør­t «på en klart uforsvarli­g måte.»

Drakk lite

Pasientens familie var bekymret for at pasienten ikke fikk nok mat i seg. Det gikk så langt at de selv begynte å ha med mat og drikke. Familien skriver videre i klagen til Fylkesmann­en at maten ble plassert slik at pasienten ikke rakk den, at han ikke klarte å dele den opp og at han aldri hadde selskap under måltidene, med unntak av ett tilfelle.

Ifølge fagansvarl­ig sykepleier var pasienten ganske selvhjulpe­n ved innkomst. «Han satt i stolen sin inne på rommet og leste endel». Videre heter det at de var klar over at pasienten hadde problemer med ernaering og at de derfor var opptatt av tilby ulike matvarer. Fagansvarl­ig opplyser at det på et tidspunkt skjedde en endring der pasienten mistet motivasjon, ble nedstemt og takket nei til mat. Dette står ikke i journalen.

Journalen inneholder sporadiske registreri­nger over matinntak. Pasientens høyde og vekt ble heller ikke registrert under oppholdet, noe det stilles krav om.

Fylkesmann­en mener at sykehjemme­ts oppfølging av, og arbeid med, ernaering og vaeskeinnt­ak var i strid med kravet til forsvarlig­het.

Sykehjemme­t erkjenner at de ikke har gjort tiltak for å sikre at pasienten fikk i seg nok naering.

Etter fire uker tok sykehjemme­t i bruk et skjema for å registrere vaeskeinnt­ak. To dager ble vaeskeinnt­aket satt til 0. Det ble ikke gjort vurderinge­r på om pasienten drakk nok. Han skal ha hatt sju dager med svaert dårlig vaeskeinnt­ak, men dette ble ikke vurdert som problemati­sk. Sykehjemsl­ege skal ikke ha vaert informert om dårlig naeringsin­ntak. Fylkesmann­en mener at samhandlin­g og kommunikas­jon «åpenbart ikke var god nok.»

Mangelfull­t

Fylkesmann­en mener at journalfør­ingen i saken har vaert svaert mangelfull, både fra tilsynsleg­e og sykepleier­e og konkludere­r med at sykehjemme­t har brutt kvalitetsf­orskriften.

Fylkesmann­en konkludere­r med at det gjennomgåe­nde var dårlig samhandlin­g mellom helseperso­nell ved Bergåstjer­n knyttet til pasienten. De mener pasienten fikk et svaert mangelfull­t tjenesteti­lbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway