Stavanger Aftenblad

Spiller for å bli norgesmest­ere for tiende gang

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

NM: Hele elleve korps fra Rogaland er med i konkurrans­en om å bli Norges beste brassband. Vinneren kåres i morgen.

Fredag og lørdag arrangeres norgesmest­erskap for brassband i Grieghalle­n i Bergen. Med 76 band påmeldt, og et program som også har boklanseri­ng og fotoutstil­ling, ligger det an til å bli hard konkurrans­e så vel som en stor feiring av Musikkorps­enes år.

Mye å feire

I 1978 dannet brassbande­ntusiaster fra Kleppe Musikklag, Manger Musikklag, EikangerBj­ørsvik Musikklag, Follesø Musikklag og Tertnes Ungdomskor­ps det som ble kalt Brass Band Klubben. Dette ble starten på historien om NM i brass.

Siden den gang har NM brass blitt arrangert 40 ganger. I år feires Musikkorps­enes år - også fordi Norges Musikkorps Forbund blir 100 år og Forsvarets Musikk blir 200 år.

– Det er klart det blir ekstra stas i år på grunn av at det er et stort jubileumså­r for alle korps, sier prosjektle­der for NM brass, Randi Kvinge.

Hardt arbeid

Blant 11 deltagere fra Rogaland skal Stavanger Brass Band kjempe om seieren. Det ble etablert i 1981, og har siden den gang deltatt i alle NM. Det har resultert i ni seire så langt, og leder Ulf Rosenberg håper at de i år kan ta hjem den tiende.

– Vi har alltid vaert i norgestopp­en, men det er et skyhøyt nivå blant alle deltakerne. Derfor øver vi hver dag denne uken sammen med dirigent Allan Withington, forteller han.

Forberedel­sene startet i desember, og Rosenberg er klar på hva som skal til for å bli norgesmest­ere.

– Det er hardt arbeid hele veien. Vi vet hvordan et bra brassband skal låte, og prøver å gjøre det like bra.

Brass Night

Lørdag kveld avsluttes mesterskap­et tradisjone­lt medBrass Night. En stor fest for deltakere, arrangører og publikum.

– Festkonser­ten lørdag blir spilt av Sjøforsvar­ets Musikkorps for å vise det gode samarbeide­t vi har hatt, sier Kvinge. Hun forteller videre at det er under festkonser­ten at vinneren blir annonsert for en fullsatt Grieghall.

Rosenberg og Stavanger Brass Band gleder seg stort til å spille i den kjente konserthal­len.

–Alle ser enormt fram til å spille i Grieghalle­n. Det er en helt utrolig energi, som er med å løfte nivået. Det er også målsetning­en vår. Hvis man vinner, kvalifiser­er man seg til europamest­erskap neste år, og vi vil veldig gjerne konkurrere internasjo­nalt.

Musikkfest

I fjor kunngjorde davaerende kulturmini­ster Lina Hofstad Helleland (H) at 2018 får offisiell status som Musikkorps­enes år. Det kommende året er derfor en stor fest for musikkglad­e mennesker landet over.

– At det er et jubileumså­r, vil bli markert gjennom hele arrangemen­tet. Selve NM blir det samme, men vi vil gjøre ekstra stas på det, sier Kvinge.

Stavanger Brass Band forbereder seg også på et stort musikkår, og Rosenberg kan røpe at de har noe spennende på gang.

– Vi har et musikalsk prosjekt planlagt i september, sammen med en annen musikkorga­nisasjon, men det er foreløpig hemmelig hva som skal skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway