Stavanger Aftenblad

IVAR vil sette inn vektere i Byttebua

- Runar Henningsen runar.henningsen@aftenblade­t.no

FORUS: For å bedre de ansattes sikkerhet i Byttebua på Forus vil administra­sjonen i IVAR sette inn vektere.

I går var det styremøte i IVAR, der ett av temaene var å gjøre Byttebua om til en gjenbruksb­utikk. Da kan man ta betalt fra kundene. I dag er tilbudet gratis.

Bakgrunnen for forslaget gikk ut på at ansatte har vaert utsatt for fysiske angrep og verbale trusler fra aggressive kunder. – På styremøtet kom vi fram til at vi ikke vil at Byttebua skal bli en gjenbruksb­utikk. Vi må selvfølgel­ig ivareta våre ansattes sikkerhet, og dermed vil vi nå sette inn vektere i bua. Det skal ikke vaere utrivelig for ansatte å gå på jobb, og de skal ikke føle seg truet. Som jeg forstår det, har det vaert en del knuffing og munnbruk for utagerende kunder. Vi vil derfor leie inn vektere, fra Securitas eller et annet vekterfirm­a, for å bedre situasjone­n for våre ansatte, sier styreleder i Ivar IKS, Stanley Wirak.

Fortsatt gratis

– For oss er det viktig å oppretthol­de gratisprin­sippet. Det har med hele vår filosofi om gjenbruk å gjøre. Om vi nå skal begynne å ta betaling, vil ideen bak det forsvinne.

Et annet problem har vaert at enkelte har hentet ut gjenstande­r og solgt dem videre. Wirak kaller disse for «profesjone­lle» som konstant kretser i lokalet.

– Dette er gjenganger­e, mennesker som er i Byttebua så og si daglig. Vi må se på det juridiske med det, om det er mulig å nekte gjenganger­ne å komme inn i Byttebua.

– Vektere og ansatte vil vaere i stand til å peke ut mennesker som er der hver dag. Slike mennesker er også med på å ødelegge hele prinsippet med bua, sier Wirak.

–Nå er det en regel om at kunder har lov til å vaere inne i bua i 20 minutter. Det er mulig at vi endrer makstiden til 10 minutter slik at ikke noen rasker med seg alt som er satt ut, sier Wirak.

Kan bli betaling

På styremøtet ble det vedtatt at man ikke skal ta betalt for varene i bua. Det vil ikke si at det ikke kan skje i fremtiden.

–Vi kan ikke ha det sånn som det er nå, men i første omgang forsøker vi oss med vektere, sier Wirak.

 ?? RUNAR HENNINGSEN ?? I byttebua kan folk hente ut gjenstande­r gratis.
RUNAR HENNINGSEN I byttebua kan folk hente ut gjenstande­r gratis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway