Stavanger Aftenblad

Slutt på vingling om tinghustom­t

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Nå har byens politiske flertall endelig bestemt seg. Fem av seks flertallsp­artier i bystyret skriver under på at Bekhuskaie­n er stedet.

Partiene H, V, Frp, KrF og Sp er blitt enige om at Tinghuset skal plasseres i det sørøstre hjørnet av området.

Der ferjekøen står

Det vil si omtrent der det ligger et rødt, langstrakt bygg i dag og deler av biloppstil­lingsplass­en for Tau-ferja. Naermeste nabo i øst blir kontorbygn­ingen som i mange år etter at det ble bygd, gikk under navnet Amoco-bygget. Tar man med veien og biloppstil­lingsplass­en til Tau-ferja, utgjør Bekhuskaie­n i alt 20.000 kvadratmet­er.

Nybygget skal, når tiden blir moden, lyses ut på en internasjo­nal arkitektko­nkurranse, i regi av Statsbygg. Det skal vaere 4–7 etasjer høyt og ha et areal på inntil 17.000 kvadratmet­er. Prisen for prosjektet er fortsatt uviss, men sannsynlig­vis i størrelses­orden 750 millioner til 1 milliard.

Fortsatt havn

Ved å trekke tinghuset vekk fra den ytterste kaifronten, sikrer man at havnevesen­et fortsatt kan bruke deler av Bekhuskaie­n, et kaiareal som det ville vaere vanskelig å få erstattet.

Det åpnes også opp for at et større areal på selve Bekhuskaie­n kan brukes til bolig, kontorer, handel og opplevelse­r. Om opplevelse­ne skal skje i ølhaller eller sjøbad har man ennå ikke tatt stilling til. Å flytte hele Lervigbryg­geriet hit er imidlertid uaktuelt, slik John Peter Hernes (H) ser det. – Et utadrettet besøkssent­er kan det sikkert vaere plass til, men selve fabrikken bør ligge et annet sted, sier han.

Lobby for rask bygging

– Det viktigste er at vi får folk og aktivitet hit. At det blir en variert bruk av området, sier Bjørg Tysdal Moe.

Varaordfør­eren understrek­er at det nå er viktig å stå skulder ved skulder i Stavanger, slik at man kan drive effektiv lobbyvirks­omhet inn mot beslutning­stakerne i Oslo. Da Finansdepa­rtementets kvalitetss­ikringsrap­port (KS1) forelå i høst, vakte det sterke reaksjoner at rapporten hevdet at det ikke ville vaere kritisk om beslutning­en om nybygg ble utsatt i 5–10 år.

Nytorget satt fri

– Når kan dette prosjektet tidligst vaere ferdig?

– Vi mener at det skal kunne gå raskere enn 10 år, sier Thorbjørns­en.

– Men det vil nok minst ta 6–7 år, sier Hernes, og regner opp både regulering, arkitektko­nkurranse og byggeperio­den.

De fem partiene er også enige om å stå sammen om en egen områderegu­lering av hele havnefront­en, så snart sentrumspl­anen er vedtatt av bystyret før sommeren.

Bjarne Kvadsheim (Sp) understrek­et at avtalen om Bekhuskaie­n også får følger for byutviklin­gen andre steder i byen.

– At vi står samlet om dette nå betyr at vi kan frigjøre de andre alternativ­ene en gang for alle. Dette betyr sluttstrek for tinghus på Nytorget. Det betyr også sluttstrek for tinghus på Lagårdsvei­en, sa Kvadsheim.

Sentrale politikere som ordfører Christine Sagen Helgø (H) og Christian Wedler (Frp) er inhabile i saken, fordi de sitter i havnestyre­t. Stavangerr­egionen havn IKS eier Bekhuskaie­n. Stavanger kommune eier for øvrig om lag 80 prosent i Stavangerr­egionen havn IKS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway