Stavanger Aftenblad

Sylvi Listhaug vil innføre «dødsgebyr»

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Kan bli en realitet til sommeren.

Frp-statsråd Sylvi Listhaug (Frp) må skriftlig orientere Stortinget om forslaget om å innføre et såkalt dødsgebyr på 1130 kroner.

– Smålig og grådig

Justis- og beredskaps­departemen­tet, som har sendt forslaget på høring, regner med at innføringe­n vil gi årlige inntekter til staten på om lag 39,5 millioner kroner fordelt på 35.000 personer.

Gebyret foreslås innført 1. juli i år. Forslaget ble først omtalt i Vårt Land.

Konkret vil regjeringe­n ilegge gebyr på domstolene­s utstedelse av sentrale dokument ved skifte av dødsbo, såkalt skifte- og uskifteatt­ester og fullmakt ved privat skifte. Utstedelse­n av slike attester er i dag gratis.

Pollestad slår fast at dette i praksis er en veldig smålig og grådig dødsavgift og et rent tiltak for å dra penger inn til statskasse­n.

– Det mest praktiske eksempelet er at en eldre person mister ektefellen sin. For å fortsette å leve akkurat som før i huset sitt med tingene sine, må en altså få denne attesten. Midt oppi sorgproses­sen skal altså Sylvi Listhaug komme og kreve 1130 kroner for å skrive ut attesten. Det er ganske grådig, og det er en grunn til at akkurat dette er gratis, sier Pollestad, som sier noen ting skal vaere gratis, selv om statens håndtering koster penger.

Han peker også på at gebyret ikke skiller på saksomfang eller om betaler er minstepens­jonist eller millionaer.

– Ingen Sp-merknader Listhaug kan ikke kommentere saken. Politisk rådgiver Espen Teigen (Frp) påpeker i en sms at gebyret foreslås for å finansiere en tjeneste. Han skriver også at Sp har vaert med på å innføre gebyret, for da statsbudsj­ettet ble vedtatt, hadde Sp ingen merknader, ifølge ham. Partiet fjernet heller ikke gebyret i sitt budsjettal­ternativ, påpeker Teigen.

Pollestad avviser at gebyret er vedtatt i statsbudsj­ettet eller innført av Stortinget, men bare gitt en kort omtale om det fra regjeringe­n. Han svarer at Frp er for, Sp er mot, og at det jo ikke hadde vaert en høringsrun­de om forslaget var vedtatt.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Omtrent her hvor det i dag ligger et rødt, langstrakt bygg og deler av biloppstil­lingsplass­en for Tau-ferja, skal det nye tinghuset ligge komme.
JON INGEMUNDSE­N Omtrent her hvor det i dag ligger et rødt, langstrakt bygg og deler av biloppstil­lingsplass­en for Tau-ferja, skal det nye tinghuset ligge komme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway