Stavanger Aftenblad

Klepp-ordføreren trør på bremsen for fire felt på Bryne

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: – Forslaget om en ny firefelts vei forbi Bryne tar pusten fra oss alle, sier ordføreren i Klepp, Ane Marie Baut Nese (H).

Hun slipper dermed katten ut av sekken idet Klepp, Time, Hå, fylkeskomm­unen og Statens vegvesen skal lande alle de nye veiene på Jaeren.

Saerlig i Klepp, men også i Time, har det stadig blitt reist mer tvil om behovet for fire felt på fylkesvei 44.

Dette til tross for at den sammen med Buevegen skal åpne for en helt ny bomring på Jaeren, etter krav som kom som lyn fra klar himmel fra samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Feil premiss

Kommunene fikk ikke lov til å søke om en ny bomring før de hadde ferdig regulert ett til to store veiprosjek­ter. De heiv seg rundt og valgte fylkesvei 44 og Buevegen.

– Kravet var ikke at det måtte vaere to prosjekter, men dette har blitt liggende som en feil premiss for saken, understrek­er Klepp-ordføreren.

Braut Nese legger også vekt på at hennes kommune aldri har bedt om at det måtte planlegges for fire felt langs hele strekninge­n.

Gigantoman­i

Denne regulering­en pågår, og Statens vegvesen har varslet at over 600 personer kan bli berørt av veien i grenseland­et mellom Klepp og Time.

– Vi så for oss streknings­vise tiltak på dagens vei. Men så blir det naermest gigantoman­i. (Forkjaerli­ghet for det enorme, storhetsva­nnvidd, red. anm.).

Hun viser til det første forslaget, der det ble vist en firefelts vei fra Braut til Re, pluss nye tilkjøring­sveier og doble gang- og sykkelstie­r slik at mange hus og mye jord måtte tas. Nå blir rett nok fire felt vurdert bare midt rundt Bryne.

Denne veien vil de ha

Både Klepp og Time ønsker aller mest en ny omkjørings­vei for Kvernaland og Orstad. De byttet bare på prioriteri­ngen fordi en regulering av denne veien ville ta mye lengre tid enn fylkesvei 44 og Buevegen. Men Rogaland fylkeskomm­une lager nå en prinsippsa­k for bompengepa­kken. Den får kommunene til behandling før sommeren.

En egen bomring for Jaeren vil uansett ikke komme til høsten, når bomringen for Nord-Jaeren blir åpnet, og derfor har omkjørings­veien ved Kvernaland fått ny aktualitet.

– Det er den vi vil ha. Det er der trafikken går på trappa til folk. Får vi til en god omkjørings­vei, vil den også ta trafikk som i dag går forbi Bryne. Hvor mye, gjenstår å se. Men vi kan kanskje slippe en svaer utbygging av fylkesvei 44, sier Ane Mari Braut Nese.

Hun mener folk som frykter at de kan miste sine hus, kan slappe litt av. Ingen ting er bestemt.

Hele Jaeren er i spill

Nå venter alle på at Statens vegvesen snart legger fram en strategivu­rdering som viser hvordan trafikken ikke bare på Jaeren, men også på Ganddal og opp til E39, vil bli påvirket av en ny omkjørings­vei.

– Vi lager også en modell for hvordan nye veier vil virke inn på passasjerg­runnlaget for dobbeltspo­ret, opplyser Tina Jacobsen, rådgiver i Statens vegvesen.

Omkjørings­veien rundt Kvernaland – som altså kan bli Jaerens nye, indre vei – var tidligere tenkt fra Njå i Time, under Njåfjellet og rundt Frøyland og Kalberg til Tverrforbi­ndelsen.

Dette blir jokeren Tverrforbi­ndelsen bygges nå fra Ganddal godstermin­al til FossEikela­nd, men foreløpig har man ikke valgt en trasé for fortsettel­sen videre til Bråstein og E39. Dermed må tungtrafik­ken fra blant annet Rema 1000 og Postens på Vagle naeringsom­råde gå gjennom i Sandnes, Klepp og Time på veier som allerede har sprengt kapasitet.

Et etterlengt­et traséforsl­ag for Tverrforbi­ndelsen skal vaere rett rundt hjørnet. Statens vegvesen gikk tidligere inn for en trase nord for Figgjoelva fordi det ble billigere og kortere, mens kommunene på Jaeren ønsker den sør for elva på grunn av muligheter for å kombinere deler av traseen med omkjørings­veien.

Dette svarer Time Time-ordfører Reinert Kverneland er godt kjent med at det er liten vilje i Klepp for en stor utbygging av fylkesvei 44 rundt Bryne.

Han har likevel ikke tenkt at det enten må bli fire felt der eller ny omkjørings­vei rundt hans egen bygd Kvernaland.

– Men politisk blir det nok lettere å få til omkjørings­veien. Dette er også en vei vi har kjempet for i årevis. Men nå må vi først få avklart Tverrforbi­ndelsen, og så får vi se hvor raskt vi da kan få en ny omkjørings­vei rundt Kvernaland. Uansett hvor mye vi ønsker en slik vei, vil det ta tid. Og vi er nødt for å gjøre noe med køene på Bryne, sier Kverneland.

Dette svarer Hå

For kollegaen i Hå, Jonas Skrettingl­and (KrF), blir to moment avgjørende for hans veivalg i Utbyggings­pakke Jaeren:

Økonomi: Det må ikke bli slik at inntektene fra bommene bare går til en stor utfordring i nabokommun­en.

Jordvern: Går mindre jord tapt hvis dagens trafikk styres bort fra fylkesvei 44 og matfatet og inn på en indre vei?

–Vi må se etter den løsningen som tar minst jord. Og vi kan ikke velge et prosjekt som blir så dyrt at det ikke blir noe igjen til gode prosjekter her i kommunen, oppsummere­r Hå-ordføreren.

 ?? GEIR SVEEN ?? Ordfører Ane Mari Braut Nese, foran Jaerens eneste tunnel, vil flytte trafikk over til en ny omkjørings­vei rundt Kvernaland /Orstad. Dette er dagens hovedvei til Jaeren, men den har lange køer i rushtiden ved Kåsen/Bryne litt lenger sør.
GEIR SVEEN Ordfører Ane Mari Braut Nese, foran Jaerens eneste tunnel, vil flytte trafikk over til en ny omkjørings­vei rundt Kvernaland /Orstad. Dette er dagens hovedvei til Jaeren, men den har lange køer i rushtiden ved Kåsen/Bryne litt lenger sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway