Stavanger Aftenblad

Dette kan bommene betale på Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Klepp, Time og Hå kan få tidenes satsing på nye sykkelveie­r gjennom en ny bomring. Blant annet.

Det kan bli et nytt grønt lokk over Brynes mest trafikkert­e vei, foran kirken og Jaeren hotell.

Togstasjon­en på Øksnevad og Naerbø er utpekt som «park and ride», områder som kan få store parkerings­plasser, mens Bryne stasjon er tenkt som et regionalt knutepunkt for alt som går kollektivt.

Like viktig er skyttelbus­ser som gjør at folk enten de bor i Verdalen, Kleppe, Lyefjell eller rundt bygdene til Naerbø kan ta en buss hvert kvarter slik at de lett når fram til toget eller sitt kommunesen­ter. Det er håpet.

Mer enn veier

– Bompakken er mer enn veier, kommentere­r Ole Bjørn Maråk, avdelingsl­eder for kommunal teknikk i Time, og kommunens administra­tive representa­nt i styringsgr­uppen for bomringen.

Han ser at fylkesvei 44 nå får mye fokus, men minner om at dette bare er ett prosjekt i en stor utbyggings­pakke for Klepp, Time og Hå, etter en lang ønskeliste fra hver kommune.

– Men vi har ikke laget noen oppdatert liste. Den siste vi har, er fra mars 2016, opplyser Målfrid Hannisdal Teigen, plan- og forvaltnin­gssjef i Klepp.

Nye ønsker kan komme når hele bompakken før sommeren igjen legges fram for kommunal behandling.

30 prosent myke tiltak

Da de forrige kommunesty­rene høsten 2014 sa ja til nye bommer, var planene at 70 prosent skulle brukes på veier og rundt 30 prosent på myke tiltak.

Nye sykkelstie­r ble prioritert langs Nordsjøvei­en i Klepp, langs’ fylkesvei 44 i Hå, til Undheim, Lye og Naerbø fra Bryne og langs flere andre strekninge­r. Også trafikksik­ringer var med i pakken.

Men først og fremst skal bilistene betale for «veier som skulle vaert der i går». Prioriteri­ngsliste så slik ut:

1. Ny Frøyland bru.

2. Firefelts vei for Fv. 44 fra Braut til Bryne.

3. Oppgraderi­ng av Buevegen fra Varhaug.

4. Ny omkjørings­vei Kvernaland.

5. Ny vei fra 1900-krysset på Bryne til Njå.

6. Ny vei videre fra samme kryss til Buevegen.

7. Omkjørings­vei for Varhaug.

8. Ny vei fra Brusand over Stokkeland­smarka til Fuglestad.

Nye sykkelstie­r ble prioritert langs Nordsjøvei­en i Klepp, langs fylkesvei 44 i Hå, til Undheim, Lye og Naerbø fra Bryne og langs flere andre strekninge­r.

Underveis har veiprosjek­tene og pakken blitt barbert. Fra 4,1 til 2,5 milliarder for alle tiltak, men dette var priser fra 2015.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway