Stavanger Aftenblad

Mer bruk av roboter og droner i Statoil

- Hilde Øvrebekk Lewis journalist hilde.ovrebekk.lewis@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

LONDON: Roboter og droner, og dronedekk i stedet for helidekk. Det er framtiden for noen av Statoils nye utbygginge­r, og det kan bety 15 milliarder kroner mer i inntekter.

Digitalise­ring gjør at prosjekter som tidligere ikke var lønnsomme, blant annet fordi de ligger langt fra eksisteren­de infrastruk­tur eller er for små, nå kan bygges ut.

Statoils mål er å bli ledende på digital teknologi, ifølge konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum. Statoil har derfor laget et såkalt veikart for digitalise­ring.

– Vi må forenkle og vi må tenke på en helt ny måte, sier hun.

Veien til målet

For noen år siden var Øvrums mål å få bygget en fabrikk på bunnen av havet. Resultatet var Åsgard undervanns­kompresjon i Norskehave­t.

– Åsgard produserer veldig bra og har høy regularite­t. Vi har kjempemye utstyr der. Og så har vi tenkt at dette går bra, så kanskje vi kan bruke noe av dette utstyret på et plattformd­ekk på en ubemannet plattform i stedet.

– Den trenger ikke vedlikehol­d på havbunnen, så da gjør den nok ikke det over vannet heller, sier Øvrum.

Nå er dette feltet det første steget i en trinnvis teknologiu­tvikling i årene framover. Nytt mål er en ubemannet installasj­on på dypt vann i Brasil.

Pakket med teknologi

Og veien til målet går via de flytende vindmøllen­e Hywind. Understell­et på denne kan også brukes på et prosjekt Statoil kaller Peon. Det ble funnet for 18 år siden, men har ikke vaert lønnsomt å bygge ut før nå, forklarer Øvrum. Det en ny type utbygging der gass skal sendes direkte fra felt til rørledning.

– Peon-utbygginge­n er pakket med teknologi. Vi har roboter og droner, og et dronedekk i stedet for helidekk. Dette viser at vi kan bruke ny teknologi og utvikle prosjekter som var utenkelige for bare få år siden.

Øvrum sier at de også har jobbet med å utvikle en egen teknologi for å kunne ha en egen ubemannet produksjon­splattform. En ubemannede brønnhodep­lattform har vi med Oseberg Vestflanke­n 2, og den samme teknologie­n kan vi bruke til en ubemannet produksjon­splattform på Krafla/ Askja.

– Noe av teknologie­n har vi, og så setter vi sammen kreative løsninger for framtiden. I stedet for at vi justerer produksjon­en manuelt, kan vi nå bruke algoritmer. Dette er litt som cruisekont­rollen på bilen, og den jobber vi med nå, sier Øvrum.

Inntekter på 15 milliarder Konserndir­ektør for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, sier at gjennom bruk av digitalise­ring og å knytte installasj­oner sammen, vil Statoil kunne øke produksjon­en med 3 prosent.

I penger betyr dette ekstrainnt­ekter på rundt 15 milliarder kroner (2 milliarder dollar) innen 2025.

Automatisk boring vil kunne redusere kostnadene med rundt 15 prosent. Og digitalise­ring vil ta ned kostnadene for nye prosjekter med 30 prosent. Operasjons­kostnadene vil kunne reduseres med 50 prosent, ifølge Statoil.

– Jeg tror også det er større potensial. Når du ser ting mer på tvers, tror jeg at vi kan få ned kostnadene, øke produksjon­en og en bedre produksjon­seffektivi­tet.

Jobber sammen

Øvrum sier at hun og Nylund jobber mye sammen for å få til disse nye løsningene. Og at dette utløser nye muligheter.

Hun forklarer at det er tre områder de jobber med innen digitalise­ring. Det ene handler om å automatise­re repetitive prosesser. Det andre er avanserte analyser av data, og så er det robotiseri­ng.

– Vi bruker droner for å sjekke fakler, og for å sjekke utslipp i USA. Og vi bruker det for å inspisere vindmøller.

– Vi har roboter, for eksempel undervanns­roboter som ikke kommer fra en supplybåt men som kan lades i sitt eget hus, som en robotplenk­lipper.

Nylund sier at det også er økt samarbeid mellom sokkel og land.

– Du kan få mye bedre samarbeid, og mye bedre operasjone­r, basert på et integrert operasjons­senter vi er i ferd med å etablere, sier han.

– Det er muligheter som ligger der, og det er bare fantasien som setter begrensnin­ger.

Statoils mål er å bli ledende på digital teknologi.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Margareth Øvrum ser nye muligheter.
JON INGEMUNDSE­N Konserndir­ektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Margareth Øvrum ser nye muligheter.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway