Stavanger Aftenblad

Doble signaler fra Nord-Korea dagen før OL

-

SEOUL: Mens tusenvis av soldater marsjerte taktfast i Nord-Koreas hovedstad, ble det klart at Sør-Koreas leder vil spise lunsj med Kim Jong-uns søster under OL.

Denne uken ble det klart at Kim Yo-jong, søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er blant deltakerne i en nordkorean­sk delegasjon som ankommer OLbyen Pyeongchan­g fredag. Hun blir det første medlemmet av Kim-familien som besøker nabolandet siden Korea-krigen.

I går kunngjorde en talsmann for Sør-Koreas president Moon Jae-in at hun og resten av delegasjon­en er invitert til et lunsjmøte med presidente­n lørdag. Hvor måltidet skal inntas, er ikke kjent, men det er ifølge sørkoreans­ke medier ventet at Kim Yo-jong vil overlevere et personlig budskap fra sin storebror.

Kim Yo-jong antas å vaere i slutten av 20-årene. Hun er medlem av Nord-Koreas politbyrå, som er landets øverste styringsor­gan, og som ledes av broren. Hun antas også å vaere en av Kims naermeste fortrolige.

Med i delegasjon­en er også Nord-Koreas seremoniel­le statsoverh­ode Kim Yong-nam, som er den mest høytståend­e nordkorean­ske tjenestema­nnen som har besøkt Sør-Korea noensinne.

Verdenskla­sse

Samtidig som de to landene på Koreahalvø­ya tilsynelat­ende forsøker å bygge opp en viss tillit, er den nordkorean­ske lederen opptatt av å vise fram landets slagkraft. I går gikk en storstilt militaerpa­rade av stabelen i Pyongyang i forbindels­e med 70-årsfeiring­en av landets forsvar.

– Vi er nå i stand til å vise vår status som en militaerma­kt i verdenskla­sse, sa Kim til en jublende folkemengd­e på Kim Il-sungplasse­n.

– Så lenge det fortsatt finnes imperialis­me på jorda, og så lenge USAs fiendtlige politikk mot Nord-Korea fortsetter, vil oppdraget til våre militaere styrker, som er å beskytte vårt land og folk og sikre fred, aldri endres, sa Kim videre.

Flere titall lastebiler med vinkende soldater på lasteplane­t kjørte forbi jublende frammøtte. 50.000 personer skal ha vaert til stede, blant dem 13.000 soldater. Utenlandsk­e journalist­er fikk ikke adgang.

I Kims tale ble vinterleke­ne i nabolandet ikke nevnt, men det er uklart om nordkorean­sk fjernsyn viste talen i sin helhet eller om den var redigert. Talen ble vist noen timer etter at arrangemen­tet var over

Sjarmoffen­siv

Kritikere mener at Nord-Korea forsøker å gjennomfør­e en slags sjarmoffen­siv under OL for å påvirke verdenssam­funnet til å myke opp de internasjo­nale sanksjonen­e som er innført i et forsøk på å stanse Nord-Koreas atomvåpenp­rogram.

Men Nord-Korea er ifølge analytiker­e også opptatt av å bli regnet som en de facto atommakt, som har kapasitet til å angripe både naboland og USA med atomvåpen.

Nord-Koreas OL-deltakelse, som Kim tok initiativ til i sin nyttårstal­e, kan også vaere et forsøk på å så splid mellom Sør-Korea og USA.

Nord-Korea er blitt enig med Sør-Korea om at landet skal sende en liten tropp med utøvere til OL i Pyeongchan­g. I tillegg kommer et oppvisning­slag i taekwondo, en heiagjeng med over hundre kvinnelige deltakere og en delegasjon der Kim Jong-uns søster skal delta.

I går ga dessuten et nordkorean­sk orkester sin første konsert i sørkoreans­ke Gangneung siden det ankom Sør-Korea tidligere i uka. Konserten var utsolgt, men ble også møtt av demonstran­ter som ville vise sin motstand mot regimet i nord.

USA kritisk

Den nordkorean­ske delegasjon­en er ventet å delta på vinterleke­nes åpningsser­emoni i dag, der også USAs visepresid­ent Mike Pence vil vaere til stede.

– USA vil ikke la Nord-Koreas propaganda kapre OL, sa Pence under et besøk i Japan onsdag og varslet samtidig at USA snart vil legge fram de hardeste sanksjonen­e mot Nord-Korea noensinne.

Noen timer senere meldte Pyongyangs statlige nyhetsbyrå at Nord-Korea overhodet ikke har noen planer om å møte representa­nter for amerikansk­e myndighete­r under OL.

– Vi har aldri tryglet om dialog med USA, og vi kommer aldri til å gjøre det, sier Cho Yongsam i utenriksde­partemente­t til KCNA. (NTB)

 ?? KRT/AP/NTB SCANPIX ?? Nord-Korea avholdt i går en stor militaerpa­rade i hovedstade­n Pyongyang, dagen før åpningsser­emonien for OL i Sør-Korea.
KRT/AP/NTB SCANPIX Nord-Korea avholdt i går en stor militaerpa­rade i hovedstade­n Pyongyang, dagen før åpningsser­emonien for OL i Sør-Korea.
 ?? KRT/AP/NTB SCANPIX ?? En sørkoreans­k tv-stasjon melder at Kim Yo-jong, til venstre, skal delta i Nord-Koreas OL-delegasjon. Her er hun sammen med broren Kim Jong-un.
KRT/AP/NTB SCANPIX En sørkoreans­k tv-stasjon melder at Kim Yo-jong, til venstre, skal delta i Nord-Koreas OL-delegasjon. Her er hun sammen med broren Kim Jong-un.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway