Stavanger Aftenblad

Al-Qaida står støtt mens IS forvitrer

-

FN: Al-Qaidas globale nettverk er «bemerkelse­sverdig motstandsd­yktig» og utgjør flere steder en større trussel enn IS, ifølge en FN-rapport.

I rapporten påpekes det at alQaida på den arabiske halvøy (AQAP), med hovedsete i Jemen, fungerer som et kommunikas­jonsknutep­unkt for al-Qaida som helhet. I Jemen kontroller­er nettverket større landområde­r og kjemper både mot houthiene, regjeringe­n og saudi-koalisjone­n.

Størst

– Grupper med tilknytnin­g til alQaida fortsetter å vaere den største terrortrus­selen noen steder, som Somalia og Jemen. Det blir stadig bekreftet av en kontinuerl­ig strøm av angrep og ødeleggend­e operasjone­r, står det i rapporten som er sendt til FNs sikkerhets­råd.

I Vest-Afrika og Sør-Asia utgjør al-Qaida-tilknytted­e grupper en like stor trussel som IStilknytt­ede grupper, som «på nåvaerende tidspunkt er ute av stand til å posisjoner­e seg». Men det er risiko for at grupper tilknyttet al-Qaida og IS kan støtte hverandre, heter det i rapporten, der det advares om at en slik utvikling kan utgjøre nye trusler i enkelte regioner.

Sterk i Syria

– Mens IS mistet grepet på Syria og Irak i fjor, fortsetter al-Qaida å vaere bemerkelse­sverdig motstandsd­yktig, heter det videre i rapporten.

Fatah al-Sham, tidligere kjent som Nusrafront­en og al-Qaidas forlengede arm i Syria, «forblir en av de sterkeste og største alQaida-tilknytted­e gruppene i verden». Dens krigere «bruker trusler, vold og materiell belønning» for å lokke til seg mindre vaepnede grupper, advares det i rapporten.

Fatah al-Sham, som står sterkt i Idlib-provinsen i Syria, har mellom 7000 og 11000 krigere, blant dem flere tusener fremmedkri­gere.

Libya-trussel

I Libya er det IS som utgjør den største trusselen, og gruppens mål der er nå å få nytt fotfeste etter å ha tapt havnebyen Sirte. IS har styrket sin tilstedeva­erelse etter at krigere har dratt tilbake til Libya fra Irak og Syria, påpeker FN-rapporten.

Videre har Boko Haram-krigere begynt å ta seg nordover fra Nigeria og opprettet små celler i Libya som igjen kan forflytte seg videre til andre land i regionen, heter det videre.

– Det er risiko for at IS-ledere i Libya blir forflyttet til andre konfliktso­ner i Vest-Afrika og Sahelregio­nen, inkludert Mali, står det i rapporten. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway