Stavanger Aftenblad

At dere våger, pelsdyrfar­mere!

- Yngvar Bokn Johnsen Stavanger

Det skulle bare mangle, og det er ikke for tidlig. Støtten er stor i hele befolkning­en, og fagfolkene på området, veterinaer­ene, har i lengre tid også støttet avviklinge­n.

Men hvordan reagerer pelsdyrfar­merne og deres organisasj­on? De våger å stå fram i alle medier med et nytt mantra, nemlig dyrevelfer­d. Tenk det, folkens, at pelsdyrfar­merne nå bruker ordet dyrevelfer­d i annenhver setning. Vi skal altså ifølge dem beholde ville dyr i små bur, og fortsette deres lidelse på grunn av dyrevelfer­d. Hvordan tør en bransje med sin historie våge å bruke det ordet i det hele tatt? Jo, argumenter­er de igjen og igjen, fordi «de andre landene» har en mye verre dyrevelfer­d…!

Dyreplager­i

Hva betyr denne nye vrien til pelsdyrfar­merne? Det må jo selvsagt vaere at hvis Norge slutter med sitt dyreplager­i, så vil andre land forsterke sitt, slik at summen for de stakkars dyrene i verdens pelsdyrhol­d blir ennå verre enn i dag. Det som må ligge underforst­ått i dette argumentet, må jo vaere at norske pelsdyrfar­mere mener at de har vaert en slags «moderator» for de utenlandsk­e. Eller mener den at andre land vil laere «dyrevelfer­d» av den norske pelsdyrnae­ringen? Som tilskuer til bransjen fra tidlig i 1960-årene, undrer jeg meg sterkt på hva resten av verden skal laere om dyrevelfer­d av en bransje som er totalt basert på dyrplageri. I ordet dyreplager­i ligger det å utsette dyr for livsforhol­d som er grusomme, unaturlige og i stor grad fratar dyrene alle sine naturlige muligheter for utfoldelse. Slik er denne bransjen, og vil alltid vaere. Selv i farmer som ikke behandler dyrene på den måten vi stadig ser på tv, så er dette uansett er dyrehold som aldri kan bruke ordet dyrevelfer­d om det den holder på med.

Selvsagt er det sine egne inntekter farmerne tenker på, selv om de nå mener å ha funnet et ord de tror vil tildekke de virkelige forholdene. De håper vel at folk ikke vil forstå dette frekke mediestunt­et.

Moteord: dyrevelfer­d

Jeg tror at mange som virkelig er opptatt av dyrevelfer­d, blir like opprørt som meg av å høre bransjens nye moteord: dyrevelfer­d. Hvis pelsdyrfar­merne skulle vaere opptatt av dette, så bør de umiddelbar­t alliere seg med dyreverner­e, og sette krefter inn på å få andre land til å følge Norge på veien mot å legge ned bransjen. Det ville virkelig vaere et slag for dyrevelfer­den.

I mellomtide­n bør bransjen legge om sin mediestil, og ikke fortsette å misbruke ordet dyrevelfer­d hver gang de skal snakke om det dyreholdet som er fryktelig for alle de dyrene som blir utsatt for det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway