Stavanger Aftenblad

Arvesølvet vårt forblir norsk

- Terje Søviknes Olje- og energimini­ster, Frp

Politikk: Debatten om Norges tilknytnin­g til EUs energibyrå ACER preges av mange feilaktige påstander. En av dem er at vi vil miste kontrollen over de verdifulle, fornybare energiress­ursene våre. Dette er uten rot i virkelighe­ten.

Selv om Norge tar del i et mer harmoniser­t regelverk for energimark­edene gjennom EØS-avtalen, har vi fortsatt full suverenite­t over energiress­ursene våre. Et mer omfattende og detaljert europeisk regelverk gjør ikke at EU vil få råderett over det norske kraftsyste­met. Energipoli­tikken vår ligger fast. Norske myndighete­r skal fortsatt avgjøre konsesjone­r til produksjon­sanlegg, strømnett og utenlandsk­abler.

Ingenting ved ACER eller EUs tredje energimark­edspakke påvirker dette. Tilknytnin­gen til ACER vil heller ikke påvirke eierskapet til kraftressu­rsene våre. Omkring 90 prosent av den samlede kraftprodu­ksjonen i Norge er offentlig eid, gjennom kommuner, fylkeskomm­uner og staten. Slik vil det fortsatt vaere.

I Norge har vi et godt fungerende energisyst­em basert på en naer utslippsfr­i kraftsekto­r. Vi har en stor industri med utgangspun­kt i fornybar vannkraft. Nettopp et mer velfungere­nde og klimavennl­ig energisyst­em er det EU nå arbeider for å få til i Europa. ACER er opprettet for å styrke samarbeide­t mellom regulering­smyndighet­er for energi i EU (tilsvarend­e NVE i Norge). EU arbeider med å erstatte kull- og kjernekraf­t med fornybar energi. Dette krever storstilt nettutbygg­ing i og mellom land. ACER bidrar dermed til et mer klimavennl­ig energisyst­em i EU.

EU er en viktig handelspar­tner innen energi, og Norge er tjent med å vaere en del av det europeiske energimark­edet. Norge vil derfor ikke vaere tjent med å utfordre EØS-samarbeide­t gjennom en eventuell norsk reservasjo­n mot ACERforord­ningen i EØS-avtalen. På grunn av Norges overskudd av fornybar energi har vi ikke alltid sammenfall­ende interesser med EU på energiområ­det. Dette ivaretar regjeringe­n ved aktivt å fremme norske interesser i utviklinge­n av det europeiske energimark­edet. Men arvesølvet vårt forblir uansett norsk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway