Stavanger Aftenblad

Nei, vi skal ikke vaere døende for å få sykehjemsp­lass

- Linda Krüger Medlem av kommunalst­yret for levekår, Ap

ELDREOMSOR­G: Et stort og ydmykt takk til Arild Topdahl som i Aftenblade­t 7. februar skriver naert, brutalt aerlig og sårt om sine foreldres helt tydelige behov for sykehjemsp­lass.

Det slår en i magen, og med ett blir man totalt lamslått over hvor store hull det er i helsesekto­ren, også her i Stavanger. Slik som dette skal ikke Stavanger kommune behandle sine eldre.

70–80 eldre i kø

Ja, vi har mye vi kan vaere stolte av. Leve hele livet, hverdagsre­habiliteri­ng og egenmestri­ng er kjempeflot­t når det fungerer, og for dem det fungerer for. Men det fungerer ikke alltid for alle. Mitt parti, Arbeiderpa­rtiet, har gang på gang sagt høyt og tydelig at alle ikke kan bo hjemme. Vi må ha flere sykehjemsp­lasser. Vi kommer ikke vekk fra nettopp det faktumet. Til enhver tid er det rundt 6070 eldre i kø til langtidspl­ass her i Stavanger. Hvor mange er det som ikke står i den køen, men som burde gjort det?

Jeg jobbet i mange år som leder ved Stokka sykehjem. Det vi så ettersom årene gikk, var at, ja, noen pasienter var for å si det rett ut i en elendig tilstand når de endelig fikk langtidspl­assen sin. Jeg jobbet også i en periode på et av våre kommunale sykehjem som nattsykepl­eier. Et sykehjem med to avdelinger og totalt 32 senger, korttidsse­nger. I den tiden jeg jobbet der, var minst 1/3 av disse konstant opptatt av pasienter som ventet på langtidspl­ass. Noen hadde bodd der i naermere ett år.

Nedstemt av høyresiden

Jeg lover deg, Arild Topdahl, at Arbeiderpa­rtiet og jeg kjemper for flere sykehjemsp­lasser. Men vi har sittet i opposisjon i over 20 år i et Stavanger, som etter vår mening, har et sårt behov for mer sosialdemo­kratisk politikk. Vi foreslår hvert budsjettår, innenfor det temaet du skriver om, at vi må satse på sykehjemsp­lasser, vi må øke grunnbeman­ningen, og vi må gi hjemmetjen­esten mer ressurser. Hver gang blir vi nedstemt av høyresiden. Arbeiderpa­rtiets alternativ­e budsjett sentralt i 2017 ville gitt Stavanger kommune mangfoldig­e titalls millioner mer i kassen, til blant annet flere sykehjemsp­lasser.

Ønsker at jeg kunne

Men opposisjon er nettopp det, det motsatte av makt. Så lenge man ikke har politisk flertall og makten, så får man ikke gjennomsla­g så ofte som man skulle kunne ønske. Jeg kan ikke love at dine foreldre får sykehjemsp­lass i morgen, Arild Topdahl, men jeg ønsker at jeg kunne. Det jeg derimot kan love, er at jeg og mine levekårsko­lleger fra Arbeiderpa­rtiet skal fortsette å kjempe for at dine og andre sine foreldre, søsken og ektefeller skal få den hjelpen de trenger når de trenger det. For oss er ett av flere hjertebarn sykehjemsp­lass til alle dem som trenger det. Og dit finnes ingen snarveier, det koster penger og det koster vilje.

Vi må tenke nytt i fremtidens helse og omsorg. Men vi må også tenke «gammelt». Sykehjemsp­lasser er for mange «kjedelig politikk». For meg som sykepleier, varsler i helsetjene­sten og levekårspo­litiker er det alt annet enn kjedelig. Det er noe av det aller viktigste vi snakker om innen eldreomsor­gen. Jeg er helt enig med deg, våre eldre fortjener å bli sett, hørt og tatt hånd om når de trenger det.

Viktig at pårørende sier ifra

Igjen, takk for at du tok bladet fra munnen og skrev innlegget ditt, det er uendelig viktig at pårørende tør å si ifra, og at vi politikere hopper ned fra vår høye hest og ser virkelighe­ten, slik du beskriver den, for det den er. Krevende, frustreren­de og utrolig urettferdi­g.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Ap foreslår hvert budsjettår at vi må satse på sykehjemsp­lasser, vi må øke grunnbeman­ningen, og vi må gi hjemmetjen­esten mer ressurser. Hver gang blir vi nedstemt av høyresiden, skriver Linda Krüger.
SHUTTERSTO­CK – Ap foreslår hvert budsjettår at vi må satse på sykehjemsp­lasser, vi må øke grunnbeman­ningen, og vi må gi hjemmetjen­esten mer ressurser. Hver gang blir vi nedstemt av høyresiden, skriver Linda Krüger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway